Reduceri pentru târgujienii care se grăbesc la ghişee

143

directia de venituri finante (1)Deşi la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale s-a început încă din prima zi a anului încasarea impozitelor, târgujienii nu s-au înghesuit să se aşeze la coadă. Nici măcar reducerile de care beneficiază dacă îşi achită cât mai repede taxele şi impozitele nu par să-i fi convins să treacă pe la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale.

Până la începutul acestei săptămâni, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a încasat doar 350.000 lei de la târgujieni. “Am început încasarea impozitelor în prima zi a anului 2012, 1 ianuarie. După cum aţi văzut şi dumneavoastră, la noi cetăţenii nu s-au înghesuit la plata impozitelor şi taxelor locale. Avem până astăzi doar 3500 de chitanţe, încasând o sumă de 350 000 lei”, a declarat şefa Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Mariana Budulan. Potrivit acesteia, nici acordarea reducerii de 50 % la taxe şi impozite pentru persoanele care au un venit sub 500 lei nu a prea fost solicitată.: “În această perioadă ne ocupăm de acordarea reducerii cu 50% a impozitului pe clădiri şi teren pentru contribuabilii care realizează venituri sub 500 lei, o facilitate pe care noi o avem de foarte mulţi ani şi pe care am menţinut-o şi în acest an. Spre surprinderea noastră, numărul cererilor în acest an este cu mult mai mic decât în anii precedenţi, fapt din care am putea trage o concluzie că cetăţenii noştri fie realizează venituri mai mari şi nu se mai încadrează în această facilitate, fie că neglijează şi nu-şi depun dosarul; cred că această din urmă este explicaţia având în vedere faptul că în teren întâlnim foarte multe cazuri cu probleme. În perioada următoare, vom fi prezenţi în municipiul Târgu-Jiu, în zonele în care noi cunoaştem că sunt cetăţeni cu probleme, în vederea aducerii lor la cunoştinţă a acestei facilităţi, precum şi de a-i ajuta în întocmirea dosarelor”. Până la începutul acestei săptămâni, la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale au ajuns doar 100 de cereri de acordare a reducerii cu 50%. Toate cele 100 de cereri au fost analizate, au fost realizate şi anchetele sociale şi au fost operate reducerile. Pentru a beneficia de această facilitate, târgujienii trebuie să-şi depună cererea, însoţită de actele de identitate şi de adeverinţele de venit, la sediul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale. Cererile se pot depune în fiecare lună, cu condiţia acordării reducerii cu data de întâi a lunii următoare depunerii documentelor. Şi târgujienii care şi-au reabilitat termic locuinţele sunt scutiţi de la plata impozitelor pe o perioadă de şapte ani.

Aproximativ 1800 de târgujieni au beneficiat de reduceri în 2011

În municipiul Târgu-Jiu, în jur de 1800 de cetăţeni au fost scutiţi sau au beneficiat de reduceri la taxe şi impozite, în anul precedent. Sunt scutite de impozitul pe clădiri şi terenuri, de taxa asupra mijloacelor de transport sau de taxa pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor veteranii de razboi, persoanele persecutate din motive politice, dar şi cele deportate sau care au fost în prizonierat. De asemenea, nu plătesc taxe şi impozite eroii-martiri şi urmaşii acestora şi luptătorii în Revoluţia din 1989. Şi văduvele de război şi văduvele veteranilor care nu s-au recăsătorit beneficiază de scutire la impozitul pe clădiri şi terenuri. Primăria Târgu-Jiu a oferit aceleaşi scutiri şi persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi persoanelor invalide de gradul I sau II.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here