Recuperarea copiilor cu dizabilități prin dansuri populare

268

În cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu a fost constituit în luna aprilie 2014, din rândul beneficiarilor, din dorinţa de a participa la Concursul Județean ,,Picături de Lumină” (16 mai 2014), grupul de dansuri populare ,,Lăstăreii din Vădeni”. Grupul este format din 8 beneficiari ai Complexului.

Ceea ce la început s-a dorit a fi un mijloc de socializare a copiilor cu dizabilități, s-a transformat într-o activitate de recuperare. Astfel s-a observat că a crescut încrederea în sine pentru membrii grupului și a fost stimulată comunicarea. Se speră ca pe viitor să crescă gradul de socializare prin participare la evenimente externe pentru componenții grupului folcoric, iar pe termen mediu și lung să fie posibilă reintegrarea în familie/comunitate.
DSC00354Eforturile copiilor, care toți sunt cu dizabilități, au fost răsplătite de către juriul concursului ,,Picături de Lumină” printr-un premiu special. De asemenea în data de 30 mai 2014, grupul a participat la serbarea dedicată zilei copilului organizată de Centrul de Educație Incluzivă Gorj.
DSC00347În prezent, Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu, nu are niciun fel de dotare pentru a performa în domeniul artistic și de a sprijini grupul folcloric  ,,Lăstăreii din Vădeni”. Totul s-a realizat prin munca instructorilor de educație din cadrul Complexului. A fost nevoie de câteva zeci de ore de repetiții cu beneficiarii, pentru a reuși să pună în scenă un dans popular, din cauza dizabilităților de care suferă copiii. Fondul sonor pe care s-au pregătit, a fost asigurat de un laptop adus ,,de acasă” de către instructori, iar pe scenă, la spectacol, costumele populare au fost împrumutate de la diverse instituții.
Conducerea Complexului speră ca prin intermediul Programului MOL de Promovare a Talentelor – „Pot ajuta?” (Categoria artă) să poată primi finanțare în valoare de 10.000 lei pentru  achiziționarea  de echipament audio: stație, boxe, microfoane, combină muzicală, dar și pentru costume populare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here