Recunoștință pentru cei căzuți în războaie: Monumentul închinat eroilor din Scoarța, inaugurat cu onoruri militare

487

Într-o atmosferă festivă, autoritățile locale din Scoarța au dezvelit, duminică, un monument închinat eroilor care au căzut pe fronturile de luptă din războaiele mondiale și cel de independență. Pentru ridicarea monumentului au fost alocați 35 de mii de lei de la Consiliul Local Scoarța, fondurile necesare finalizării și amplasării monumentului fiind completate cu donații. Monumentul a fost sfințit de Mitropolitul Olteniei Irineu și de un sobor de preoți, totul fiind completat cu un ceremonial militar. La eveniment au fost prezenți parlamentari de Gorj, prefectul, președintele și vicepreședinții CJ Gorj, reprezentanți ai Garnizoanei Târgu-Jiu și ai Asociației Veteranilor de Război și sute de localnici.

“Un eveniment de o asemenea anvergură nu s-a mai făcut în Scoarța. În curtea bisericii din centrul comunei lucrurile s-au schimbat complet. Am ridicat o cruce și un monument în cinstea eroilor de război, care, cu onoare, au apărat țara noastră! Monumentul Eroilor și Veteranilor de Război este ridicat cu finanțare de la Primăria și Consiliul Local Scoarţa, dar și cu bani de la cetățeni și de la consilierii locali, care și-au donat indemnizațiile. De asemenea, mulți cetățeni și-au donat pensiile! Le mulțumesc. Investiția a fost 35.000 de lei și le mulțumesc tuturor. Manopera a fost făcută gratuit, cu cetățeni, un grup de inițiativă de la Scoarța, coordonat de mine și de domnul colonel în rezervă Dobre. Am făcut aleile, am pus pavele. (…) Nu știu dacă în Gorj mai există un asemenea monument. Cu crucile eroilor în spate, aranjate, cu crucea veteranilor de război, e ceva ce nu o să mai găsiți prin Gorj, unic!”, a declarat Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarța.
Păreri similare, legate de unicitatea monumentului, au avut și reprezentanții bisericii din comună și chiar reprezentanții autorităților județene, prezenți la eveniment. De altfel, oficialitățile au fost întâmpinate aici cu pâine și sare de către angajații primăriei.

Depuneri de coroane de flori
În biserică s-a oficiat, în prezența credincioșilor, o slujbă de sfințire și s-au hirotonit doi preoți. În fața credincioșilor a vorbit apoi Mitropolitul Olteniei care a venit afară și a sfințit monumentul, dezvelit în fața celor prezenți. Aici s-a oficiat o nouă slujbă religioasă, s-a dat drumul la baloane și s-au depus apoi coroane de flori.
Un moment folcloric a avut loc apoi în curtea bisericii și au luat cuvântul în fața celor prezenți cei implicați în organizarea acestui eveniment. În comuna Scoarța mai există un singur veteran de război în viață.

Duminică, au fost celebrați în Scoarța cei 133 de eroi din Războiul de Independenţă, Războaiele Balcanice, Primul și cel de-al Doilea Război Mondial. Acestora li se adaugă și cei 107 veterani de război din comuna Scoarța. Reamintim că, Monumentul Eroilor și Vereranilor de Război din Scoarța a fost finalizat după luni bune de muncă a autorităților locale și a unui Grup de Inițiativă, condus de col. r. Bebe Dobre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here