Recunoştinţa, floare rară !

248

Ca să fiu porcos, aşa cum nu-mi este felul, aş putea cita o vorbă populară ce glăsuieşte cam aşe: „Facerea de bine e f… de mamă!” N-am ce face, uneori, din păcate cam des, şi vreau să fac bine. Binele pentru altul îmi reuşeşte, totuşi, cel mai bine.

M-apuc să-l încurajez pe un consătean încolţit de oameni răi. Unii, ori mai exact unul-doi, se comportă precum câinii scăpaţi de pe lanţ. Adică din lanţ, am vrut să zic. Şi-mi spune Nicu Nicolcioiu cum de i-a găsit serviciu – la Hidroconstrucţia – lui Mihăiţă Cojocaru. Mergând la Târgu-Jiu cu maşina proprie şi personală, bineînţeles că pe motorina lui, şi se ruga de directorul general să-l angajeze pe tânărul Mihăiţă.
Trec anii, îl bagă până-n gât în PDL pe Mihai Cojocaru. Facerea de bine nu se opreşte aici. Ba-l mai pune şi al treilea pe lista de consilieri locali ai PDL într-o comună. El, Nicu Nicolcioiu pierde alegerile în bătălia pentru funcţia de primar şi iese consilier. Cum ar veni, egalul lui Mihai Cojocaru. Oricum, graţie muncii lui Nicolcioiu şi a preşedintelui PDL ing. Ion Susanu, partidul se alege cu patru consilieri. Numai că Nicolcioiu demisionează din PDL, fiind funcţionar public cu 1.200 de lei, iar Mihai Cojocaru mai câştigă, pe lângă leafa grasă de la Hidroconstrucţia – obţinută cum am spus – încă 400 fiind consilier. Cu demnitate, ing. Ion Susanu se retrage nu doar din funcţia de preşedinte al PDL din respectiva comună şi demisionează chiar din partid. Ce credeţi că face Nicu Nicolcioiu? Nu are de lucru şi-l pune preşedinte pe protejatul lui, Mihai Cojocaru. Atât i-a fost! Văzându-se pe cai mari, cetăţeanul MC va vota pentru desfiinţarea postului din Primăria Peştişani deţinut de binefăcătorul lui. Nu vă spuneam, că la români – iar gorjenii nu fac figură separată – aşa se răspunde? Recunoştinţa e floare rară. ŞI numitul MC împuşcă doi iepuri. Se pune bine cu viceprimarul Ilie Fuiorea, care la fel ca Florin Pavel – primarul suspendat – nu-l are la pipotă pe Nicolcioiu şi, în plus, cu partidul. Susţine sus şi tare că aşa i-a cerut o Cupă interimară la PDL Gorj. Dar să nu credeţi că ar fi vorba de un caz singular. M-a sunat un fost coleg – Constantin Bunilă -, poet visător şi gazetar talentat, care pretinde că el i-ar fi băgat în PDSR, devenit peste ani PSD, pe… nerecunoscătorii Ion Călinoiu, Ion Florescu şi Mugurel Surupăceanu. Prin luna august a anului 1994, când i-ar fi dus pe aceştia de mână la pila domniei sale, Cristinel Tănase, preşedintele de atunci al social-democraţilor gorjeni. Acum, cu iertare, nu bag mâna-n foc pentru toate veştile-poveştile lui Constantin Bunilă. Dar prea le-a zis cu foc. Şi năduf. Cât despre viitor, să fie iarna blândă şi la vară cald.
Ion Predoşanu
P.S. Dependenţa României de FMI încurcă treburile cabinetului Ponta mai mult decât ne-am fi aşteptat. Oricum, un lucru e clar. Nu Guvernul Victor Ponta ne-a băgat FMI-ul pe gât. Iar de scos îl vor scoate vreo trei-patru generaţii de români. Aşa că, nu trageţi în Victor Ponta! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here