Rectorul Gorun: „Dacă nu putem atinge parametrii doriţi, plecăm acasă”

340

gorun (1)Conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat situaţia ierarhizării programelor de studiu, dar şi măsurile ce urmează a fi luate la nivelul fiecărui program. Totodată, s-au stabilit şi parametri care trebuie atinşi. Cine nu îi va atinge va pleca acasă.

Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, şi-a prezentat punctul de vedere în privinţa clasificării universităţilor, menţionând că din această perspectivă UCB „nu este dezavantajată şi nici nu putem emite pretenţii din acest punct de vedere. În situaţia în care suntem comparaţi un universităţi de tradiţie, cu putere, constituite de peste o sută de ani, nu avem cum noi, în 19 ani, să cerem să ne situăm în prima grupă valorică, aşa cum deocamdată nici pentru cea de-a doua grupă valorică. Optăm pentru ea, toate măsurile noastre sunt concentrate pentru a putea accede în grupa B în maxim următorii doi ani, dar deocamdată ca şi poziţie suntem acolo unde ne este locul: lângă Piteşti, lângă „Valahia” din Târgovişte, lângă Petroşani, lângă „Petrol şi gaze” Ploieşti şi altele”. Cât priveşte ierarhizarea programelor de studii, rectorul Adrian Gorun a precizat că „problema programelor nu ne situează deloc, aşa cum consideră diverşi analişti, într-o poziţie extrem de defavorabilă. Avem programe plasate în plan naţional bine; avem şi programe pe care noi le-am constatat că nu merg şi le propuseserăm pentru lichidare, unele încă din 2009, şi merg în lichidare – aşa cum este cazul Comunicării şi relaţiilor publice, care am văzut că nu merge ca program şi atunci mai avem decât anul III, deci sunt spre absolvire la momentul actual. În schimb ne-a surprins faptul că, deşi noi le-am transmis că sunt în lichidare aceste programe, ele au fost preluate în evaluare, ceea ce la alte universităţi nu s-a făcut aşa”.

Şase programe UCB, în categoria E

Pentru ierarhizarea programelor de studii, recent realizată, UCB a avut în evaluare 19 domenii, rezultatul fiind următorul: un program este în categoria A, este vorba despre Contabilitate; nu avem nici un program în categoria B, opt programe în categoria C, patru în categoria D şi şase în categoria E. „În categoria E au fost plasate cele pe care le-a declarat în lichidare şi anume: UCB 2Istorie – pe care o avem înfiinţată doar de trei ani, iar evaluarea e pe cinci ani; deci nu aveam cum să trecem de alte universităţi; Ştiinţe ale Comunicării au fost înfiinţate de maximum patru ani, dar nu mai şcolarizăm; avem anul trei acum şi s-a lichidat cu el pentru că nu a mers în primul rând ca urmare a faptului că nici nu a fost cerere pentru acest program în zonă; la Facultatea de Drept a funcţionat programul de Ordine şi Siguranţă Publică în domeniul Ştiinţe Militare – acest program fiind înfiinţat acum doi ani, dar anul acesta nu s-a mai şcolarizat; la Facultatea de Asistenţă Medicală, Tehnică Dentară, Artă şi Cultură Fizică, în domeniul Artei Vizuale – este vorba despre Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative, programul este în lichidare, nu şcolarizăm la el, am ţinut să şcolarizeze fiind vorba despre domeniul Pictură şi ceva spre Sculptură, dar nu au venit cadre şi l-am băgat în lichidare. Tot în categoria E, la Facultatea de Inginerie este programul de Inginerie şi Management, iar la Facultatea de Ştiinţe Economice, programul de Marketing – din această toamnă nu mai avem anul I”, a explicat Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Conducerea UCB ia măsuri

În urma rezultatelor ierarhizării, conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a stabilit o serie de măsuri ce urmează a fi implementate în următoarea perioadă. Astfel, „din Facultatea de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate şi Facultatea de Drept s-a făcut una singură. Propunerea noastră a fost să se numească Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative; ministerul a pierdut foaia pe drum şi nu a mai numit-o decât cum se numeşte acum, adică Facultatea de Ştiinţe Administrative şi Studii Politice Comparate, dar Dreptul l-a trecut în această structură. În acelaşi timp, programul în lichidare, Română – Engleză a trecut într-o nouă structură ca denumire; este vorba de facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale, unde se regăsesc: Educaţia Fizică, Kinetoterapia, Asistenţă Medicală şi în lichidare Artele Vizuale şi Româna – Engleza. Totodată, în Senatul de luni am decis ca celelalte programe, care sunt în categoria E, în legătură cu programele pe care le-am anunţat că sunt în lichidare, sunt desfiinţate; mă refer aici la: Istorie, Comunicare şi Relaţii Publice, Ordine şi Siguranţă Publică, Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative. Acestea sunt închise. Absolvenţii termină, pentru că nu-i putem lăsa pe drumuri, dar, de aici înainte sunt încheiate”, a spus rectorul Adrian Gorun. Măsuri se vor lua şi în cazul celorlalte programe, rectorul UCB precizând: “în aceeaşi poziţie, deşi le-am mai dat o ultimă evaluare pe program, se situează şi programul pe care l-am închis anul acesta: Română – Engleză; în condiţiile în care evaluarea demonstrează că au studii în cercetare pe engleză, nu pe română şi întrunesc condiţii pentru a fi în categoria C, hotărâm dacă mai şcolarizăm. În ce mă priveşte, 95% sunt sceptic că se va reuşi acest lucru, pentru că oamenii scriu poezii şi nu poeziile se vor lua în calcul la cercetare. Programul de Marketing, în acest an l-am avut introdus în admitere, dar pentru că numărul înscrişilor şi al celor care au conformat locurile a fost de 23, nu am şcolarizat, ci i-am redistribuit. Deci programul este în conservare, cu termen în decembrie de reevaluare internă şi dacă nu întruneşte nici el condiţii pentru categoria C se închide. În ceea ce priveşte programul de Inginerie şi Management, plasat pe categoria E, el şcolarizează, pentru că pe evaluările noastre interne el se plasa bine; îmi dau seama că au fost, cred, erori, în această evaluare internă. (…)Termenul este 15 decembrie. În condiţiile în care pe evaluările noastre nu întruneşte condiţiile pe categoria C se închide”.

S-au stabilit parametri care trebuie atinşi

Anul viitor se va face o nouă evaluare a programelor de studii. Până atunci, este necesar să se atingă anumiţi parametri, iar cine nu se conformează va pleca. „Evaluarea se reia prin luna mai; în luna mai dispare anul 2006 şi venim cu 2011, care este peste toţi anii ca cercetare şi aici este plusul pe care îl vom valorifica. Suntem antrenaţi în a schimba categoria cu cel puţin pentru următoarele programe: Dreptul din D în C; programul de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică din C în B; Finanţele să urce din C în B, Administrarea Afacerilor din C să intre în B. Cât priveşte programele de la Inginerie ele vor intra în B, iar Inginerie şi Management dacă nu intră în C se închide. Nu ne-am propus parametri care să nu poată să fie atinşi. Nu-i putem atinge, plecăm acasă!”, a declarat Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here