Rectificarea de buget, în sprijinul localităţilor din Gorj

101

Rectificare de buget aprobată vineri de consilierii judeţeni a fost mană cerească pentru primăriile care nu aveau bani pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap şi indemnizaţiilor acestora. Astfel, primarii gorjeni care au solicitat anumite sume pentru plata arieratelor au acum un motiv de bucurie. Prin această rectificare se asigură plata la zi până la sfârşitul anului a salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap şi indemnizaţilor acestora. Inclusiv, în luna decembrie vor fi asigurate salariile.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a precizat în cadrul şedinţei extraordinare de vineri că Guvernul Ponta a alocat banii necesari pentru plata la zi a salariilor asistenţilor persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiilor acestora. De asemenea, a fost alocată suma de 5 milioane de euro pentru achitarea arieratelor primăriilor către alţi prestatori de servicii. “Prin Ordonanţa Guvernului 61 a fost realizată a doua rectificare a bugetului naţional care a contribuit la ceea ce înseamnă buna funcţionare, prin repartizarea în teritoriu a sumelor administraţilor publice locale. Prin această rectificare s-au asigurat următoarele: plata la zi până la sfârşitul anului a salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap şi indemnizaţilor acestora. Inclusiv, în luna decembrie vor fi asigurate salariile. Această sumă a fost repartizată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice locale prin dispoziţia directorilor. Consiliul Judeţean a repartizat astăzi(n.r. vineri) 17 milioane de lei pentru achitarea arieratelor, acestea însemnând datorii ale unităţilor administrativ teritoriale înregistrate în contabilitate peste 120 de zile 90 de zile, 60 de zile, 30 de zile la cei care au realizat lucrări în cadrul obiectivelor de investiţie pe raza teritoriului Gorj”, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Bani pentru investiţii
De asemenea, pentru lucrările de investiţie, finanţate din bugetul propriu, a fost repartizată suma de 10 milioane de lei. Pentru susţinerea programului de alimentare cu apă şi canalizare pe finanţarea Ordonanţei de Guvern a fost repartizată suma de 6 milioane de lei care a fost acoperitoare deci excedent de vreo 12 procente pentru toate solicitările din teritoriu. Cu suma de peste 9 milioane de lei s-au achitat datoriile pe programul finanţat, potrivit hotărârii Guvernului 577 modificată, privind pietruirea drumurilor judeţene şi comunale.

Rectificarea a creat şi nemulţumiri
Gheorghe Grivei, consilier judeţean PDL a votat împotrivă, fiind nemulţumit de criteriile pe baza cărora au fost alocaţi banii la rectificare. “Am votat împotrivă la şedinţa de comisie, am cerut din partea specialiştilor din cadrul Consiliului Judeţean să îmi explice care sunt criteriile, pe baza cărora s-au alocat aceşti bani la rectificare. Cei din conducerea Consiliului Judeţean, mă refer la specialişti, au spus că s-au repartizat 18 % pentru fiecare localitate, pentru cei care au solicitat sume pentru plata arieratelor. Eu consider că nu s-a procedat corect, majoritatea localităţilor care au primit sume la rectificare aparţin PSD-ului sau PNL-ului, deci USL. S-au alocat bani pentru Comuna Runcu, deşi nu s-a depus solicitarea în termen. Consider că era necesar să se respecte termenul pentru toate localităţile, nu să se acorde rabat de la reguli pentru o localitate sau alta”, a precizat Grivei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here