Record la pensionările anticipate

141

pensionariDe teamă că în curând nu se vor mai putea pensiona anticipat, gorjenii se înghesuie la Casa de Pensii pentru a depune cereri. Numai luna trecută peste 220 de persoane au solicitat pensionarea înainte de termen.

Speriaţi de faptul că noua lege ar putea interzice pensionarea anticipată, tot mai multe persoane depun cereri la sediul Casei de Pensii Gorj. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Daniela Negoiţă, de la începutul anului nu mai puţin de 284 de persoane şi-au depus cerere pentru a se pensiona înainte de împlinirea vârstei. Dintre aceştia, 224 au solicitat lucrul acesta în luna mai. Numărul foarte mare se datorează temerii pe care aceştia o au. Astfel, la început de an, în luna ianuarie, numai 13 persoane au solicitat să fie pensionate anticipat. De la începutul anului, însă, doar 70 de cereri au fost soluţionate favorabil.

Penalizare pentru pensionarea anticipată parţială

Chiar dacă cei care se pensionează anticipat parţial au de suportat şi unele penalizări, aceştia preferă să iasă de acum la pensie decât să nu mai poată ieşi anticipat şi să fie nevoiţi să aştepte să împlinească vârsta de pensionare. „În cazul pensiilor anticipate real cuantumul pensiei va fi egal cu cel al pensionării la vârstă, pentru toţi cei care au cu zece ani mai mult decât stadiul minim de cotizare. În ceea ce priveşte pensionările anticipate parţiale, acestea vor suferi o penalizare reprezentată în funcţie de mai multe criterii”, a mai spus Negoiţă. Cererile pentru pensionarea anticipată vor fi, probabil, la fel de multe în continuare, până la intrarea în vigoare a noii legi. „Momentan nu sunt probleme cu pensionarea anticipată, aşteptăm noile reglementări”, a completat şi Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here