Recomandările salvamontiștilor pentru turişti

281

Întrucât suntem în plin sezon estival şi numărul turiştilor care aleg să parcurgă trasee montane este din ce în ce mai mare, salvamontiştii gorjeni vin cu o serie de recomandări. În acest sens, deosebit de utilă pentru iubitorii muntelui este şi aplicaţia Salvamont, care le permite turiştilor să transmită echipelor de salvamontişti coordonatele GPS ale locaţiei în care se află.

Sabin Cornoiu, directoru Salvamont Gorj, spune că este important ca turiştii să fie bine informaţi înainte de a porni la drum. Nu doar informarea este importantă, ci şi echipamentul acestora. „Înainte de plecarea în excursie, informaţi-vă despre traseul turistic pe care doriţi să îl parcurgeţi, gradul de dificultate al acestuia şi starea vremii, informaţii pe care salvamontul vi le oferă gratuit, oricând și, mai ales, actualizate în permanenţă. Plecaţi la drum echipaţi adecvat pentru traseul ales,  puneţi minimul necesar, dar nu neglijaţi elementele de bază: harta zonei, telefonul mobil, lanternă, trusă de prim ajutor, apă şi alimente suficiente pentru parcurgerea traseului. Nu plecaţi singuri la drum şi nu vă abandonaţi colegii pe traseu”, explică Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Salvamontiştii, pregătiţi să intervină
Turiştii sunt sfătuiţi să anunţe la plecare măcar o persoană din familie sau echipele salvamont din zonă asupra traseului pe care doresc să îl parcurgă şi când preconizează să se întoarcă. „În orice situaţie în care vă simţiţi în nesiguranţă pe munte sau s-a produs un accident, păstraţi unitatea grupului şi sunaţi la Dispeceratul Naţional Salvamont- 0725826668 sau la numărul unic de urgenţă 112. Instalaţi pe telefon aplicaţia Salvamont, aplicaţie care vă permite să transmiteţi echipelor de salvamontişti, coordonatele GPS ale locaţiei în care vă aflaţi”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.

Aplicaţia Salvamont a fost lansată de Vodafone, dar poate fi utilizată şi în celelalte reţele mobile, cu costurile aferente. Aplicaţia Salvamont pentru telefoanele mobile permite pe lângă accesul la informaţii despre zona montană şi transmiterea unui semnal de urgenţă către echipele salvamont şi care permite o identificare rapidă a locului producerii accidentului, identificare bazată atât pe elementele identificate de celulele de telefonie mobilă, cât şi de sateliţi GPS.

Aplicaţia este gratuită, poate fi instalată de către oricine, indiferent de reţeaua de telefonie şi oferă salvatorilor informaţii despre coordonatele GPS ale locului accidentului, altitudine, nivelul de încărcare al bateriei şi numărul de telefon de pe care s-a făcut apelul.
Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here