Recomandările poliţiştilor de Black Friday

970

Pentru a nu fi victimele unor posibile înşelăciuni online, în această perioadă, când au început reducerile de Black Friday, polițiștii au mai multe sfaturi pentru gorjeni. Oamenii legii recomandă cumpărăturile din surse sigure. ,,Având în vedere ca Balck Friday a început și foarte mulți cetățeni intră în febra promoțiilor, mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin sigure în ceea ce privește comerțul online, polițiștii oferă câteva recomandări pentru finalizarea cumpărăturilor în siguranță. Atunci când navigaţi pe web de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS, unde pictograma unui lacăt îți spune că pagina accesată este securizată. Puteţi verifica întotdeauna acest lucru la începutul adresei URL. Aveți încredere doar în magazinele oficiale de aplicații pentru mobil! Nu faceţi niciodată click pe un link sau o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj.
De asemenea, spun polițiștii, este foarte important să verificați adresa de pe care a fost transmis mesajul. De multe ori, aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie. ,,Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete: adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Este preferabil să cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut anterior contacte comerciale şi despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.
Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale, greşeli de ortografie sau cu rezoluţie mică. Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă a bunului respectiv, factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin şi certificatul de garanţie emis de producător. Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute! Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat”, se mai precizează în comunicatul de presă. O altă recomandare este ca, în cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, să fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN! Este normal să vi se ceară codul CVV, format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card.
,,Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei. Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, dar și după. Este posibil ca uneori să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factură, fără a vă da seama de acest lucru. Atunci când vreți să cumpărați un produs, informați-vă înainte, chiar cu câteva luni înainte, despre preţul în magazin al acelui produs, dar şi în mediul online, al mai multor comercianţi, de regulă, aici nu ar trebui să fie adaosuri comerciale la fel ca în magazin. O practică înşelătoare folosită de comercianți poate fi mărirea prețului la un produs înainte de perioada reducerilor, iar la final, clienții, deși cumpără la promoție, plătesc un preț mai mare decât cel inițial. Pe internet există mai multe comparatoare de prețuri cu ajutorul cărora puteți vedea dacă alți comercianți au prețuri mai mici la același produs sau categorie de produse. Verificați cu mare atenție prețul unui produs pe mai multe magazine sau chiar căutați istoricul de preț al acestuia. Pot exista abateri de informare privind caracteristicile produsului, dar şi cu privire la momentul încheierii contractelor.
Fiți la curent cu specificațiile unui produs!”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Dacă bunurile sunt expediate din străinătate, fiţi atenţi la taxele poştale şi la alte costuri pe care comerciantul nu le afişează, cum ar fi taxe vamale sau TVA.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here