Recomandările DSP Gorj pe timp de caniculă

1777

Având în vedere avertizările meteorologice privind înregistrarea de temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat în perioada următoare, Direcția de Sănătate Publică Gorj a întocmit și a solicitat prin adrese către toate unitățile sanitare cu paturi, medicii de familie, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj, respectiv primăriile orașelor din județul Gorj, să intensifice măsurile de informare a populației referitoare la efectele caniculei și a măsurilor pe care trebuie să le ia pentru protejarea stării de sănătate.

Recomandări pentru populaţia generală:

  • Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

– Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

–  Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

–  Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

– Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete;

– Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

– Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

– Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

– Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc);

– Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor

  1. Pentru sugari şi copiii mici:

– Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;

– Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;

– Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicită;

– Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;

– Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă sau pălăriuţă pe cap;

– Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate;

– Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală;

– La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;

– Se va acorda o atenție deosebită condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie;

  1. Pentru copiii aflați în tabere:

– Se vor asigura condiții corespunzătoare de cazare;

– Alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete;

– Se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor;

– Copiii vor fi supravegheați, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă, având capul protejat cu pălăriuțe;

– Scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:

  • Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  • Hidratare corespunzătoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi;
  • Alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
  • Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
  • Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
  • Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălărie;

– Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

– Menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here