Recomandări pentru un trafic rutier sigur în condiţii de iarnă

470

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite în timpul sezonului rece, participanţii la traficul rutier sunt sfătuiţi să respecte cu strictețe regulile de circulaţie și indicațiile polițiștilor rutieri şi să-şi echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă.

Legislația rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora. Totodată, şoferii au obligaţia să nu oprească ori să staţioneze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului în general. Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 810 lei şi 1.800 lei.
Sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare. Şoferii mai sunt sfătuiţi să se informeze asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată, să verifice farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire înainte de a pleca la drum, să se asigure că dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător şi să utilizeze luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen. Şoferilor li se mai recomandă să păstreze o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi să evite acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.
Este indicat de asemenea să aibă în maşină o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri, precum şi rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente şi un telefon mobil pe care să-l folosească în caz de urgenţă sau de deszăpeziri, dar şi un încărcător/baterie de rezervă.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here