Recomandări OPC privind achiziţia buteliilor

376

Numărul de intoxicaţii cu monoxid de carbon creşte în fiecare an în timpul iernii, asta datorându-se faptului că în această perioadă unii oameni îşi încălzeasc locuinţele cu butelii pe gaz sau prin sisteme de încalzire defecte.Tocmai de aceea comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj vin în sprijinul gorjenilor cu sfaturi benefice pentru a preveni orice accident de acest gen.

În scopul prevenirii accidentelor din cauza buteliilor pe gaz, mai ales în perioada de iarnă, comisarii CJPC Gorj avertizează cetăţenii că buteliile umplute nu trebuie să prezinte defecte de natură fizică, respectiv deformări permanente, crestături sau rizuri, fisuri şi defecte produse prin coroziune. De asemenea, aceştia atrag atenţia consumatorilor să fie foarte atenţi la toate înscrisurile care oferă informaţii cu privire la scadenţa de verificare tehnică periodică; masa buteliei cu robinet cu ventil sau supapă, fără capac de protecţie, în kilograme; capacitatea buteliei, în litri; sigla agentului economic constructor; numărul şi anul fabricaţiei. Buteliile trebuie să fie inscripţionate prin vopsire pe corpul buteliei cu următoarele date: luna şi anul scadenţei acordate, precum şi fluidul pentru care a fost construită butelia.

Orice aparat sau sursă de încălzire trebuie verificat
Specialiştii spun că în mod normal, fiecare persoană ar trebui să-şi verifice în fiecare an sursele de încălzire, sobele, şi respectiv dispozitivele de aerisire. Întotdeauna orice aparat sau sursă de încălzire trebuie să funcţioneze corect şi să aibă obligatoriu dispozitiv pentru îndepartarea gazelor acumulate în spaţiul închis, de aerisire. De asemenea, nu trebuie să lipsească detectorul de monoxid de carbon din încăpere. În case se folosesc deseori cazane de încălzire, sobe cu gaz, încălzitoare de apă, sobe cu gaz şi lemn şi alte surse de încălzire care reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Întotdeauna se acumulează gaze nocive pentru cei din încăpere pentru sănătatea lor dacă nu există un sistem de aerisire corect prin care gazele eliminate de combustie să fie eliminate din mediul respectiv restrâns şi aerul din încăpere reînnoit.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here