Recomandări DSVSA Gorj, pentru cumpărăturile de Paşte

387

Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, recomandă gorjenilor să cumpere produsele alimentare pentru Paşte numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar. De asemenea, consumatorii să fie atenţi la ce fel de carne doresc să cumpere, cea de miel (ied) care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare şi cea care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar.

În fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorii Pascale, vânzările produselor alimentare tradiţionale cresc, comercializarea cărnii de miel fiind în topul preferinţelor consumatorilor. Tocmai de aceea, gorjenii sunt atenţionaţi de către specialiştii din cadrul DSVSA Gorj la ce trebuie să fie atenţi când achiziţionează carnea de miel. “Cei care cumpără carnea şi organele de miel trebuie să se asigure că merg în spaţii autorizate, unde produsele sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare, precum şi după sacrificare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor. Din punctul de vedere al originii cărnii, se identifică două tipuri de carne: cea de miel (ied) care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare şi cea care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.

IMG_4382Lucru, la foc automat
Iliuţă a stabilit de asemenea programul de lucru în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Toţi medicii veterinari din cadrul instituţiei, precum şi cei care îşi desfăşoară activitatea la nivelul circumscripţiilor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare-veterinare din târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de sacrificare, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică şi va fi sancţionată orice încălcare a prevederilor legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare. Totodată, la nivelul DSVSA Gorj, în perioada 05- 19.05.2014 va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

IMG_4388Administraţiile publice locale, înştiinţate
În vederea desfăşurării corespunzătoare a acestor acţiuni, DSVSA va înştiinţa în scris primăriile asupra obligaţiilor pe care le au autorităţile locale în sprijinirea respectării legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neautorizate. De asemenea, în cazul în care se va aproba tăierea mieilor şi iezilor în alte locuri decât unităţile de abatorizare pentru o perioadă limitată, se vor lua măsuri pentru verificarea modului în care administraţiile pieţelor vor amenaja aceste spaţii, cu asigurarea condiţiilor de igienă pentru tăierea şi prelucrarea primară şi jupuire şi eviscerare parţială a mieilor şi iezilor.

Atenţie şi la ouă
Inspectorii sanitari atrag atenţia şi în ceea ce priveşte cumpărarea ouălor, achiziţionarea acestora făcându-se numai din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, acest lucru garantând că ele provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar-veterinar, au fost transportate cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar şi care respectă normele şi condiţiile de igienă şi de temperatură şi sunt depozitate şi expuse spre comercializare cu respectarea condiţiilor de igienă şi temperatură.

IMG_4404Lapte şi brânză, cu acte
Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitar-veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene. Astfel, producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final, în pieţe, trebuie să deţină fişe de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.