Recomandări anti-caniculă pentru proprietarii de animale

572

Având în vedere condițiile meteorologice actuale cu temperaturi mult crescute peste cele normale, animalele sunt supuse unui stres termic ridicat, fiind posibilă creșterea mortalității la animale.

Pentru evitarea unor implicații nedorite se impune cu necesitate aplicarea unui complex de măsuri specifice, medicii veterinari gorjeni au următoarele recomandări pentru proprietarii de animale din judeţ. Astfel, aceştia din urmă au obligația de a asigura în permanență cantități suficiente de apă proaspătă și hrană pentru animale, să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a razelor solare, să nu utilizeze animalele la muncă în intervalul de timp 12.00 -16.00, dacă temperatura exterioară la umbră depășește 25° C. Pentru animalele prezente la pășune se vor lua măsuri să fie asigurate surse permanente de apă proaspătă și hrană, precum și umbrare unde animalele să poată fi adăpostite.

Recomandări şi pentru abatoare
În conformitate cu prevederile Ordonanței 47/2005, proprietarii de animale (din gospodăriile populației) vor notifica, în caz de mortalități la animale, consiliile locale pentru ecarisarea teritoriului. Totodată şi în cazul abatoarelor există câteva măsuri standard pentru animale ce trebuie îndeplinite de către administratori: programarea transporturilor de animale către abatoare, astfel încât să se evite perioada zilei când temperaturile pot afecta bunăstarea animalelor transportate la abatoare în scopul tăierii/sacrificării; dirijarea animalelor cahectice (puternic deshidratate și în imposibilitatea de a se deplasa), din considerente legate de protecția animalelor, la abatoare în vederea uciderii și trimiterii cadavrelor spre denaturare; adaptarea programului de transport și de tăiere, astfel încât să nu se producă un stres suplimentar animalelor; instruirea personalului operator responsabil cu mișcarea, cazarea, contenționarea, asomarea și sacrificarea animalelor.

Apă în funcţie de talie şi specie
Potrivit specialiştilor, crescătorii de animale trebuie să aibă în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică, cu atât mai mult în cazul în care există o singură sursă de apă potabilă, limitată: vaci-lapte / 38-52 litri; bovine / 38 litri; cai / 20-45 litri; porci / 4-11.5 litri; ovine / 6 litri; păsări curte / 0,5litri. Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here