Recenzorii din Gorj, instruiţi în zece centre

171

ghe.popescuRecensământul populaţiei şi al locuinţelor va debuta în luna octombrie şi în judeţul nostru. Principalul organizator la nivelul judeţului Gorj a recensământului este Direcţia Judeţeană de Statistică, instituţie care este şi metodologul nr. 1 al lucrărilor, şi care la ora actuală se ocupă de sectorizarea teritoriului.

În cadrul procesului de recensământ, vor fi culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor. Recensământul locuinţelor va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002. “După recensământul de probă desfăşurat în luna mai care a avut drept scop definitivarea instrumentarului din toate punctele de vedere precum şi stabilirea cât mai reală a normei pe fiecare, în această perioadă lucrăm la sectorizarea teritoriului având în vedere ca fiecare recenzor trebuie să aibă alocat circa 80 de locuinţe în mediul urban cu circa 240 persoane, şi 100 de locuinţe în mediul rural cu circa 300 de persoane”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică.

2.000 de recenzori în Gorj

Potrivit conducerii Direcţiei de Statistică Gorj, odată cu sectorizarea se vor întocmi în materialele cartografice în aşa fel încât să se cunoască fiecare sector cu limitele sale pentru a nu exista duble înregistrări sau omisiuni pe perioada recensământului. “În ceea ce priveşte un calcul estimativ al numărul de sectoare acesta depăşeşte 2.000 în tot judeţul şi, ca atare, vom avea şi peste 2.000 de recenzori şi 275 de recenzori şefi, dar şi 17 responsabili de circumscripţie care vor avea în subordine recenzorii şefi”, a precizat Popescu.

Primăriile recrutează personalul

recensamantÎn acest sens, personalul care va fi implicat în eveniment trebuie pregătit din timp. Conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică, în colaborare cu Prefectura Gorj, a stabilit, pentru început, în vederea instruirii, un număr de 10 centre cu zece instructori şi cu 25 de serii. Instruirile se vor face în Târgu-Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Novaci, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Tismana, Turceni, Hurezani şi Mătăsari. “Modul de recrutare revine primăriilor, iar noi, cu ocazia instruirii, vom face selectarea acestora constând în întocmirea pentru fiecare personal antrenat în această acţiune a formularului pentru gospodăria proprie şi un test pe baza căruia facem selecţia. În felul acesta pe unii îi admitem, pe alţii nu, urmând ca cei respinşi să fie înlocuiţi cu recenzori de rezervă”, a mai spus şeful Direcţiei de Statistică Gorj. Bugetul alocat recensământului populaţiei şi al locuinţelor este unul centralizat, la nivel naţional, şi, în funcţie de definitivarea numărului de sectoare, se vor aloca şi în teritoriu sumele necesare îndemnizaţiilor personalului, inclusiv cheltuielile de transport. Perioada de recenzare este 22-31 octombrie a.c.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here