Recenzia cărții ,,Crâmpeie de suflet adolescentin”- de Adriana- Georgiana Popescu

2088

Zilele trecute am primit o carte intitulată ,,Crâmpeie de suflet adolescentin” cu autograf din partea autoarei, Adriana-Georgiana Popescu. M-am hotărât la rândul meu să o surprind plăcut – trimit așadar, prefața pe care am scris-o pentru opera ei în cotidianul ,,Gorjeanul”, pentru a fi apreciată așa cum se cuvine această fată minunată, în prezent elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ,,Tudor Vladimirescu”. Pentru elevii prestigioasei unități, cartea va putea fi împrumutată de la Biblioteca Școlii, iar pentru ceilalți doritori, de la Biblioteca Județeană ,,Christian Tell”. De asemenea, copiii din Albeni pot împrumuta cartea de la Biblioteca Școlii, fiindcă au nevoie de exemple vii de conduită morală. Felicitări sincere, Georgiana noastră dragă! Ești specială în viețile noastre! Mulțumiri sincere doamnei prof. dr. Elena Roată pentru toată susținerea și implicarea dumneaei.

PREFAȚĂ
Iunie 2020 …în sfârșit vacanță! Sunt profesor de limba română-limba germană cu o vechime de doar 9 ani jumătate și în fiecare an doresc să fiu mai aproape de elevii mei, să îmbunătățesc capacitatea mea de predare empatică. Faptul că fosta mea elevă, Georgiana Popescu, s-a hotărât să scrie o carte la sfârșitul acestui an școlar dificil, nu a fost o surpriză pentru mine, deoarece mă așteptam cumva la acest apogeu al formării ei de până acum. Între 2014-2018, a fost eleva mea la Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni și tatăl meu, eruditul domn profesor Teodor Voicu, i-a fost diriginte. Am avut în mâinile noastre un copil extrem de sensibil. În clasa a III-a s-a transferat în clasă la buna mea mamă, regretata doamnă învățătoare Maria Voicu, iar în clasa a IV-a a Georgianei, mama se îmbolnăvise deja și au fost preluați de altcineva, urmând ca în gimnaziu să ne reunim destinele. Georgianei i-a plăcut să citească de mică și am admirat la ea faptul că în permanență și-a dorit atenția mea. Recunosc că în clasele a V-a și a VI-a, fiindcă aveam număr limită de elevi/nivel, am dus la nivel județean doar primele două ori cel mult trei fete, ea fiind cam a patra la învățătură. Ambiția și motivația, cele două trăsături marcante ale Georgianei, au determinat-o să-și dorească să se implice la toate competițiile de limba și literatura română și nu numai. Îmi amintesc câtă bucurie am citit în ochii ei atunci când, alături de echipa ei, a câștigat un concurs de desen pe asfalt organizat de cei de la Cotidianul Gorjeanul. A fost stăpânită mereu de un mod de gândire profund eliberatoare – ca în psihologia adleriană – și și-a dezvoltat curajul de a schimba mentalități și de a renunța la limitările impuse atât de noi înșine, cât și de cei care ne înconjoară. În orice oră îi căutam privirea, o găseam mereu ageră, din ultima bancă – fiind înaltă, domnul diriginte a botezat-o ,,Lungana”. A avut o evoluție spectaculoasă – a nu se uita proveniența din mediul rural și accesul destul de limitat la resursele educaționale. Domnul director Vasile Popescu Sorin și soția dumnealui, doamna bibliotecar Vasile-Popescu Ileana, au investit, de asemenea, încredere necondiționată și susținere în forțele acestei eleve model, atât de apreciate de noi, cei care ne implicam în toate activitățile culturale. S-a transformat echilibrat de la copilul emotiv, ,,călit” deja de buna mea mamă, până la adolescenta sigură pe ea, ce avea să reprezinte la Pitești, în aprilie 2018, județul Gorj la concursul de oratorie ,,Demostene”.
Georgiana a fost mereu foarte obedientă: în ceea ce mă privește, mi-a ascultat povața, nu a refuzat nicio provocare literară apărută și a răspuns afirmativ tuturor competițiilor. Acest tip de atitudine pot afirma că se întâlnește destul de rar în mediul rural. Revenind la participarea ei la ,,Demostene”, datorez toată recunoștința mea tinerilor excepționali de la ,,Interact”, pentru încrederea acordată acestei adolescente minunate și pentru organizarea competiției la nivel județean. Am avut plăcuta surpriză când mi-a confirmat că optează în primul rând pentru Colegiul Național ,,Tudor Vladimirescu”- prestigiosul Colegiu absolvit și de mine în 2007. Bucuria a atins cote maxime când am aflat că va fi în clasa de filologie a doamnei profesor dr. Elena Roată, OM atât de drag sufletului meu. Îi povestisem deja Georgianei că noi, clasa de filologie a domnului prof. Ion Pecin, avusesem privilegiul de a ne bucura de doamna profesor doar în clasa a XI-a, la literatură universală. Iar anul acela școlar a fost definitoriu pentru ca dumneaei să ne poată cultiva simțul literar și selecția operelor propuse spre interpretare. Așadar, de doi ani, Georgiana Popescu învață la Colegiul Național ,,Tudor Vladimirescu” și, așa cum am format-o, îi place să răspundă în continuare afirmativ și cu promptitudine tuturor provocărilor culturale, fapt remarcat și de către domnul director, prof. dr. Dan Dorin Tașcău – un om care, de asemenea, a investit încredere în acest discipol care face cinste instituției. Deseori suferă când nu câștigă vreun premiu la competiții, dar ea este obișnuită să persevereze și să privească mereu partea plină a paharului. Așadar, de fiecare dată când mi-a solicitat opinia ori ajutorul, nu am avut ezitări. Ea știe că programul meu este unul extrem de încărcat – trezirea matinală, naveta la Albeni, orele de germană la școlile din oraș, treburile casnice – dar în această vară mi-am făcut timp să îndeplinesc idealul acestei fete pe care pur și simplu o iubesc!
Dorința ei majoră este de a scrie o carte care să-i motiveze pe tineri să găsească puterea lăuntrică de a-și urma visurile. Trăim, așa cum afirma Mircea Cărtărescu, ,,Vremuri nefavorabile creației, în care tot ce mai putem face este o literatură a epuizării, a parodiei și a intertextului.” (,,Creionul de tâmplărie”) Georgiana nu scrie, ci rescrie, nu construiește portretele oamenilor iubiți, ci le ,,renovează” – miroase a noutate, a schimbare, a optimism. Vă va cuceri, cartea fiind o mărturisire sinceră și vie a celor mai pure încercări de a face literatură – încercările unei adolescente puternice și talentate -Georgiana Adriana Popescu.
Prof. Elena-Ștefania Pânișoară
Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni- prof. lb. română
Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu”- prof. lb. germană

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here