Recensământ de probă, la nivelul Gorjului

218

recensamant populatieDirecţia Judeţeană de Statistică a organizat ieri o instruire cu privire la organizarea recensământului de probă la nivelul judeţului nostru, acţiune ce se va desfăşura pe un eşantion de patru localităţi, Târgu-Jiu, Băleşti, Scoarţa şi Tismana.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului României nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011, în perioada 7 – 17 mai 2011, la nivelul judeţului Gorj şi a tuturor judeţelor din ţară, va fi organizat un recensământ de probă, iar în intervalul calendaristic 22 – 31 octombrie 2011 va avea loc recensământul final al populaţiei şi al locuinţelor din România. Ieri, la sediul Prefecturii Gorj, conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică a organizat o întâlnire cu autorităţile locale din Târgu-Jiu, Scoarţa, Băleşti şi Tismana, localităţile unde se va desfăşura recensământul de probă.

„Astăzi (n.r. ieri) ne-am întâlnit pentru a discuta despre metodele organizatorice şi metodologice privind recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor. Recensământul propriu-zis se va desfăşura în perioada 22 – 31 octombrie 2011, recensământ care se desfăşoară în acest an în toate statele Uniunii Europene. Noi facem acest recensământ de probă cu scopul de a îmbunătăţi instrumentarul de recensământ, pentru a planifica activităţile care urmează, pentru a vedea modul cum chestionarele de recensământ răspund cerinţelor naţionale şi europene, modul de înţelegere a întrebărilor de către populaţie, să normăm cât mai bine activitatea recenzorilor pentru că ei îşi desfăşoară activitatea numai pe parcursul a zece zile în aşa fel încât să nu avem probleme”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei de Statistică Gorj.

7 sectoare de probă

La nivelul judeţului Gorj s-au stabilit pentru acest recensământ de probă un număr de şapte. „Trei dintre acestea în municipiul Târgu-Jiu trei sectoare, în comuna Băleşti două sectoare, în satele Corneşti şi Ceauru, în comuna Scoarţa un sector şi un altul în Tismana, la Mănăstirea Tismana”, a precizat Gheorghe Popescu. În cadrul recensământului populaţiei din acest an vor fi înregistraţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, indiferent dacă în momentul recensământului se află în ţară sau sunt plecaţi în străinătate. De asemenea, vor fi înregistraţi cetăţenii străini sau fără cetăţenie care au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii străini aflaţi pe teritoriul ţării, indiferent de cât timp sau din ce motive au venit (refugiaţi, solicitanţi de azil, de cetăţenie română, străini sosiţi pentru afaceri sau în interes personal).

Pentru o scurtă instruire privind recensământul de probă, la întâlnirea de ieri au fost invitate autorităţile locale care vor fi implicate direct şi în recensământul din toamnă, şi anume, primarii, secretarii şi responsabilii cu Urbanismul, reprezentanţii Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Principalul organizator la nivelul judeţului Gorj a recensământului de probă şi al celui final din luna octombrie este Direcţia Judeţeană de Statistică, instituţie care este şi metodologul nr. 1 al lucrărilor.

Totodată, vor fi culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor. Recensământul locuinţelor va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here