Recensământ canin la Târgu-Jiu

368

În şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Gorj au fost dezbătute ieri, mai multe probleme printre care şi aceea referitoare la probleme câinilor fără stăpân. Asta deoarece, urmare a numărului deranjant de mare de câini în municipiul Târgu-Jiu, localnicii au depus avalanşe de sesizări la primărie.

Oamenii au reclamat că, de ceva vreme, cartierele în care locuiesc aceştia au fost invadate de aceste animale fără stăpân. Cele mai recente sesizări venite de la cetăţeni sunt din zona Debarcader şi ACH. Pentru a preîntâmpina aceste doleanţe Edilitara Public S.A, vrea ca, în următoarea perioadă, împreună cu Direcţia Sanitar Veterinară Gorj să facă un recensământ canin. Se speră ca pe viitor şi judeţul nostru să aibă un crematoriu pentru a fi distruse cadavrele câinilor găsiţi pe stradă.

Reprezentanţii vârstnicilor au ridicat această problemă referitoare la haitele de câini fără stăpân care fac probleme în cartierele din Târgu-Jiu. Aceştia spunând că trebuie găsită o posibilitate pentru a nu mai vedea ziua la amiază, haite de câini plimbându-se fără nici o problemă prin oraş. Şi localnicii au depus o serie de sesizări cu privire la această problemă.

SC Edilitara a luat atitudine
Datorită plângerilor venite din partea unor localnici ai oraşului Târgu-Jiu, SC Edilitara a intensificat prezenţa serviciului în cartierele în care s-a ridicat această problemă. Acţiunea de capturare a câinilor comunitari s-a derulat inclusiv în zonele Griviţa, Debarcader, ACH, personalul din cadrul sectorului fiind prevăzut să acţioneze conform programului zilnic stabilit la nivelul societăţii (prin verificare zilnică cât şi la sesizările scrise sau telefonice de la nivelul primăriei şi secretariatul unităţii). Principalele surse de creştere a numărului de câini fără stăpân din municipiu sunt: nesterilizarea femelelor de către proprietari, abandonul, transferul din alte localităţi din judeţ în alte judeţe învecinate. Ar fi de apreciat dacă instituţiile şi societăţile care deţin astfel de animale pentru pază, să realizeze împrejmuiri corespunzătoare care să nu asigure ieşirea câinilor în stradă.“Din anul 2009 a fost pus în funcţiune Centrul canin amplasat în zona C.E.T, spaţiu ce întruneşte condiţiile impuse de reglementările legislaţiei în vigoare. Vizavi de recoltarea acestor câini, se impune ca împreună cu Direcţia Sanitar Veterinară să facem inventarierea acestor câini. În adăpostul canin sunt în jur de 240 de câini, dintre care 80% sunt sterilizaţi. SC Edilitara prin Primăria Târgu-Jiu a recurs la construirea unui nou adăpost care va fi inaugurat cât de curând, un adăpost exterior lângă cel existent în zona C. Noul adăpost este undeva la 70 % din capacitatea celuilalt”, a precizat medicul veterinar, Cristian Petcu în şedinţa de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Gorj.

Acţiune de recoltare a cadavrelor
“Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân acţionează în 3 ture, inclusiv noaptea, pentru că nu există numai problema de recoltare există şi problema cadavrelor din spaţiul public. Sunt zile şi zile, într-o zi adunăm 3-4 cadavre, în altele 12. Câinii sterilizaţi nu se întorc în spaţiul public, ei rămân în Centrul canin. Cei care doresc să adopte un câine, preferă să adopte un câine sterilizat. Anul acesta au fost adoptaţi în jur de 50-60 de câini, foarte puţin”, a completat Petcu.

300 de kg de cadavre, recoltate de pe străzi
În acest context doctorul a precizat că Gorjul necesită un crematoriu pentru animale. “Fiecare judeţ trebuie să deţină un crematoriu, unde să fie distruse cadavrele câinilor găsiţi în spaţiul public. Noi avem contact cu o firmă de la Craiova, trebuie să ţinem cont de faptul că noi recoltăm în jur de 300 de kilograme de cadavre de pe străzi, câini, pisici rezultate în urma accidentelor rutiere”, a mai adăugat Laurenţiu Petcu
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here