Recco și salvamontiștii gorjeni, implicați într-un amplu exercițiu de salvare

261

La sfârșitul săptămânii trecute, salvamontiştii gorjeni au participat la un amplu exerciţiu organizat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “lt.col. Dumitru Petrescu” al județului Gorj, împreună cu structurile cu atribuţii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de un incendiu izbucnit la fondul forestier aparţinând Ocolului Silvic Tismana. La acest exerciţiu au participat efective din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, Serviciului Judeţean SALVAMONT-SALVASPEO Gorj, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Ocolului Silvic Tismana, Filialei Crucea Roşie Gorj şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tismana.

Salvamontiştii au avut misiunea de a descoperi două persoane ce prezentau afecţiuni medicale, una descoperită în baza coordonatelor GPS transmise prin aplicaţia Salvamont-Vodafone, iar cealaltă descoperită cu Recco, câinele de căutare al echipei Salvamont Gorj. După acordarea primului ajutor medical, una dintre victime, cea cu afecţiuni medicale mai uşoare, a fost transportată cu targa în mediul montan şi predată unei ambulanţe S.M.U.R.D., iar pentru cea de-a doua, aflată în stare mai gravă, a fost solicitat sprijinul unui elicopter, căruia i-a fost transferat accidentatul prin troliere.
A fost o bună oportunitate de verificare a capacităţilor de intervenţie umane şi materiale a structurilor implicate în astfel de evenimente, de verificare a modului de coordonare a resurselor în teren.
Potrivit directorului Sabin Cornoiu, “pentru structura Salvamont Gorj a fost o bună oportunitate de efectuare a unui antrenament privind salvarea aero, după încheierea exerciţiului, elicopterul fiind pus la dispoziţia salvamontiştilor care au efectuat, pe rând, acţiuni de troliere în şi din elicopter, precum şi acţiuni de salvare prin troliere. De asemenea, câinele de salvare Recco a beneficiat de pregătire aero fiind acomodat cu elicopterul în toate ipostazele posibile, aterizare si decolare elicopter, urcare şi coborâre din elicopter cu motoarele pornite şi zbor. Întrucât câinele s-a dovedit foarte ascultător, nu a avut probleme de adaptare cu elicopterul, a fost realizată, în premieră naţională, troliere în şi din elicopter a câinelui împreună cu salvatorul. La reuşita acestei acţiuni şi-a adus o bună contribuţie echipajul elicopterului care a răspuns cu profesionalism tuturor solicitărilor salvamontiştilor de a simula diverse situaţii întâlnite în acţiunile de salvare montană, precum şi conducerea Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I.– I.G.A.V. care, în baza bunei colaborări avute cu structurile Salvamont, au asigurat toate condiţiile necesare desfăşurării acestui excepţional antrenament”.
La ora actuală, în cadrul serviciului Salvamont Gorj există 10 salvatori montani pregătiţi pentru lucrul la sol cu elicopterul, semnalizare, apropiere de elicopter şi transfer al tărgii cu accidentatul şi pentru lucru cu elicopterul în aer, respectiv prin troliere, iar, numai în această vară, în două situaţii a fost solicitat elicopterul pentru preluarea de la salvamontişti a unor victime aflate în stare gravă în urma unor accidente petrecute în munţii Gorjului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here