Recalculare pensii: Ce punctaje de stabilitate primesc cei cu zeci de ani vechime

15776

Cei care au 30 de ani lucrați primesc 0,5 X 5 = 2,5 puncte de stabilitate X 81 de lei valoarea punctului = 202 lei în plus.

Cei care au 35 de ani lucrați, primesc 0,5 X 5 + 0,75 X 5 = 6,25 puncte de stabilitate X 81 de lei valoarea punctului = 506 lei.

Românii care au 40 de ani lucrați, primesc 0,5 X 5 + 0,75 X 5 + 5X1 = 11,25 puncte de stabilitate X 81 de lei valoarea punctului = 911 lei.

Va primi o pensie mai mare cu 1.440 de lei după recalculare un român cu un punctaj mediu anual de 1,5. Punctul de pensie este de 2.054 de lei, așadar pensia lui de astăzi este de 3.081 de lei.

 Pensie mai mare cu 50%

Pentru 40 de ani de muncă, pensionarul va primi la recalcualre și un număr mare de puncte de stabilitate: 0,5 X 5 + 0,75 X 5 + 5X1 = 11,25 puncte de stabilitate la care se adaugă cele 47 de puncte de stabilitate.

Totalul punctelor: 11,25 + 47 = 58,25 X 81 lei (valoarea punctului de referință) = 4.700 de lei pensie brută la recalculare.

Impozitul aplicat este de 10% din suma care depășește 2.000 de lei din pensie.

În acest caz, este vorba de 10% din diferența de 2.700 lei. Astfel, impozitul este de 270 lei, iar pensionarul va primi în plus la pensie după recalculare 1.440 lei net. În cele din urmă, pensia lui netă să fie după recalculare de 4.440 de lei. (Romania TV)

7 COMENTARII

  1. În opinia mea este o mare porcărie.Un chioșcar care a muncit 40 de ani o să aibă o pensie mai mare că unul care a muncit la grupa l.Intreb cei ce au făcut această porcărie au mers o data în viață ,să vadă cum muncește un siderurgist sau un miner? Să se taie pensiile speciale,nu sunt de acord cu pensiile judecătorilor și a parlamentarilor. Bine spunea cineva in comentarii,chiulangii să aibă pensii mari,iar cei ce au muncit vai și-amar de capul lor.

  2. @Vasile, mai exista o categorie de favorizati: cei care au lucrat la negru/ gri pe salariu minim pe economie. Pe salariul minim se obtine cam 0,4 PR. Pentru 40 de ani sunt 16 PR. Pensia ar fi pe contributivitate P= 16×81= 1296 lei, adică cam cât pensia minima. Dar, odată cu punctele de stabilitate va aduna niste PR = 0,5×5+0,75×5 +1×5=11,25. Asta înseamnă un supliment la pensie 11,25×81= 901,25 lei. Pentru ca lucrând la negru si- au băgat în buzunar cel puțin 1000 lei/ luna, vine statul/guvernul si le da o recompensa de 901 lei. Dar cei care au afacerile proprii, iar salariul pentru care au plătit contributii la pensii doar pe salariu minim, cat si- au băgat în buzunar?

  3. Dacă ai contribuit la fondul de pensii cit ai fost sănătos se știe ca perioada contribuțiva cit ai fost bolnav nu se știe decit vechime.
    Dacă am avut pensie de invaliditate gradul doi de ce nu se știe ca perioada contributiva .capacitatea de munca am pierdut-o în accident da munca

  4. Distinsa dna Simona Oprescu a afirmat oficial ca toți cei pensionați la 60 ani și au 40 ani vechime la 1 sept.trec automat la pensie p.limita de vârstă fără penalizări. Vom vedea seriozitatea acestei doamne datorita funcției pe care o deține în stat.

    • Va salut

      Este adevarat !
      Eu am fost la Ministerul Muncii in audienta si am vb cu o doamna care mi a explucat :
      Atentie cei 40 de ani nu formati din anii de grupe !
      Daca ai 35 ani stagiu de cotizare contributiv + 5 ani stagiu de cotizare ( intra si facultate, armata ), la 01.09.2024 trebuie sa faci cere pentru trecere la limita de vârstă, mentionand art 56 din lege !
      Deciziile noi care vin , o sa aiba doar formula noua de calcul al pensiei!
      Nu se trece automat la limita de varsta , trebuie cerere !

      Sa auzim de bine !

  5. Și DE UNDE ia statu’ bani pentru punctajele alea, nu cumva TOT DE LA CEI CARE AU COTIZAT???
    Să lămurim o chestie…
    A. Avem un exemplu în care un salariat harnic și inteligent, vreme de 15 ani, a contribuit cu un milion de lei la fondul de pensii, iar un alt salariat, mai cu mânecuțe, mai cu chiuleală prin fundul biroului, a adunat același milion în 45 de ani de muncă. După „inteligența” guvernamentală – care, nu-i așa, o ține langa cu „contributivitatea”… – cel cu 15 ani de muncă NU va avea nici măcar UN LEU din puncte de stabilitate, dar cel care a chiulit 45 de ani într-un fund de birou primește o pensie aproape DUBLĂ, la aceeași contributivitate!!!
    B. DE UNDE ia guvernul banii pentru cei cu punctele de stabilitate? Vine guvernul cu bani de-acasă de la el:? NU!!! IA TOT DIN BANII CELOR CARE CONTRIBUIE!!! Așadar, chiulăul nostru care a fentat munca 45 de ani, cu ajutorul statului (unde știm câți chiulăi sunt…) FURĂ jumătate de pensie de-a celuilalt, deștept și harnic dar cu probleme serioase de sănătate!!!
    C. Deci, frăția chiulăilor nu se dezminte! Pe bune acum: CARE salariat care muncește din greu, cu seriozitate, ajunge să iasă la pensie la 65 de ani??? Păi inclusiv statul recunoaște că dacă muncești greu NU prinzi pensia la 65 de ani, de aia te scoate la pensie mai repede!!! Dar, când e vorba de dat bani, dăm la chiulăi, ca să-ți poată justifica și angajații guvernamentali, parlamentari etc. pensiile babane…

    Iată cum, logic, se demontează porcăria asta guvernamentală cu „punctele de stabilitate” – bani furați de la cei care au contribuit și dați la chiulăi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here