Razie printre ţiganii din Budieni

141

razieSurprize-surprize ieri dimineaţă pentru ţiganii dintr-un sat gorjean, mascaţii mergând la câteva familii de aici pe care le suspectau de implicarea în furtul unor bijuterii şi obiecte de cult din Italia, în special. La final, oamenii legii au confiscat o parte dintre bijuteriile care li s-au părut suspecte, deşi cei de la care le-au luat au spus că nu au nicio vină şi nu sunt implicaţi în nicio faptă ilegală.

Mascaţii au ajuns la Budieni cu noaptea în cap, niciunul dintre localnici neştiind ce caută oamenii legii prin casele lor. „Nu ne-a spus nimeni nimic, au venit, au căutat prin care, dar noi nu ştim pentru ce. Ne-au mai speriat şi copii ai mici, că pe cei mari îi avem plecaţi prin Spania, Portugalia. Au căutat prin casă, dar n-au găsit nimic. Adică ce trebuiau să găsească?”, declara unul dintre ţigani, lângă el fiind şi Ion Stambin, consilier şi bulibaşă al zonei.

„Nu ştim niciunul pentru ce veniră mascaţii. Nu ştim motivul, dar vedem că acum, la final, pleacă fără bagaje. Nu au găsit nimic pentru că aici sunt oameni cinstiţi. Plecară cu procesele verbale în alb. Au venit atâtea forţe şi atâţia vânători şi uite că nu au prins nici un iepure”, spunea bulibaşa fără teamă să vorbească despre iepuri…Unii dintre ţigani aflaseră totuşi cam ce căutau poliţiştii, de la unii fiind ridicate bijuterii pe care oamenii legii le considerau ca fiind furate, deşi cei care le aveau chiar şi la gât spuneau că nu e chiar aşa. „Căutară prin casă, dar nu găsiră nimic. Au căutat bijuterii, dar nu au găsit decât un lănţic şi pe ăla îl aveam la gât. Eu îl port de 10 ani, normal că nu e furat, dar l-au luat”, spunea una dintre ţigănci, fără să îşi decline identitatea.

Comisarul Aurel Ungureanu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Gorj a condus personal descinderile de ieri, acesta spunând că razia s-a făcut în baza a patru mandate de percheziţie domiciliară aprobate de Judecătoria Târgu Jiu. „Am căutat unele bunuri semnalate ca furate atât din ţară, cât şi din străinătate. Au fost descoperite astfel de bunuri, care au fost fotografiate, fixate criminalistic, şi urmează să avem o corespondenţă cu autorităţile din străinătate ca să vedem dacă provin de acolo”, a menţionat reprezentantul IPJ Gorj.

Razia de ieri aminteşte de cea de săptămâna trecută din Meteor, când, la fel, oamenii legii au descins la o vilă la care au găsit cantităţi mari de cabluri furate, dar şi obiecte bisericeşti provenite de la trei biserici din Târgu Jiu. Unul dintre preoţii care încearcă să mai refolosească obiectele furate şi descoperite în Meteor, Constantin Aniţescu, de la Bârseşti, spune că doar datorită muncii poliţiştilor acele obiecte ar mai putea ajunge din nou în biserică. „Sunt nişte piese de o valoare aproape inestimabilă pentru noi, dacă ţinem cont că şi cele două policandre, dar şi cele trei căldăruşe pentru agheasmă sunt făcute prin 1910. Le-au îndoit, au fost lovite, le-am dus acum la o întreprindere prin oraş să vedem dacă mai pot fi refăcute, dar chiar şi aşa ele nu vor mai reprezenta niciodată originalul. Eu ţin însă să le mulţumesc poliţiştilor pentru eforturile lor şi vreau să apreciez public munca pe care o fac pentru că ne-au fost de folos şi în alte cazuri în care persoane fără de Dumnezeu ne-au creat probleme”, spune preotul Aniţescu.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here