Războiul procentelor pentru Consiliul Judeţean Gorj

134

DeschidereUn sondaj de opinie dat publicităţii ieri de parlamentarul independent Dan Ilie Morega a creat vâlvă în mediul politic din Gorj. Asta deoarece în sondaj sunt arătate opiniile a peste 1000 de cetăţeni din Gorj privind alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean (CJ) dar şi cele privind clasamentul partidelor politice din judeţ, în preferinţele electoratului.

 

Ce a uimit foarte mult a fost scăderea fostului lider al PD-L Gorj, Ionel Manţog, în preferinţele electoratului, el fiind creditat cu doar 4% pentru şefia CJ Gorj. Ocupantul acestei funcţii, Ion Călinoiu are 18.1% în acest sondaj. În ce priveşte partidele, PSD domină scena politică cu 38%, în timp ce PD-L a reputat o scădere dramatică spre 8%.

Dan Ilie Morega, încă parlamentar independent dar cu intenţia ca la jumătatea lui 2011 să se înscrie într-un partid politic, a prezentat ieri presei un sondaj de opinie comandat şi plătit de el. Faptul este inedit, deoarece astfel de sondaje s-au mai realizat în ultimul timp în Gorj, dar rezultatele au fost ascunse opiniei publice, pentru că fie nu au fost pe placul solicitanţilor, fie s-a preferat ca aceste procente să nu influenţeze electorii.

bscap0610La întrebările cuprinse însă în sondajul comandat de Morega au răspuns peste 1021 de gorjeni, marja de eroare a sondajului fiind de 2,1%. Acesta a fost realizat în perioada 10 noiembrie-17 decembrie 2010, de către Institutul de Cercetare şi Managementul Proiectelor de Dezvoltare candidatiRegională a Resurselor Umane Bucureşti. Sondajul relevă însă mai multe aspecte importante, unul fiind că gorjenii preferă parlamentarii independenţi, în locul celor care fac politică sub stindardul unui partid. 51% dintre repondenţi au dat, în acest sondaj, gir de încredere parlamentarilor independenţi.

Cârciumaru, preferat şi la judeţ

Sondajul provoacă însă surprize în ceea ce priveşte preferaţii pentru şefia Consiliului Judeţean.

guvernareAstfel în acest sondaj de opinie privind alegerile pentru Consiliul Judeţean, pe primul loc, cu 22%, preferat pentru funcţia de şef al instituţiei se află pesedistul Florin Cârciumaru. Acesta este urmat de Dan Ilie Morega care are 18,9%, de Ion Călinoiu care se bucură de 18,1% şi de senatorul Toni Mihail Greblă care este creditat cu 17,9%.

aliantaDeputatul Vasile Popeangă a comentat prezenţa celor trei colegi ai săi de partid pe primele locuri din acest sondaj. “Mă bucură că sunt trei pesedişti pe locuri fruntaşe în acest sondaj de opinie la capitolul alegeri pentru şefia Consiliului Judeţean. Sunt convins însă că vom face şi noi un sondaj de opinie iar cel care va avea cele mai mari procente va fi declarat candidat pentru această funcţie”, a declarat Popeangă.

Ruşeţ, pe val

O poziţie importantă în sondajul privind şefia Consiliului Judeţean o ocupă şi pedelistul Ion Ruşeţ care este văzut în funcţia de preşedinte al CJ Gorj de 13,7% dintre repondenţi. Morega a şi explicat acest trend crescător al lui Ruşeţ, menţionând că parlamentarul PD-L se partidebucură de apreciere deoarece a fost recent promovat în funcţie dar prevesteşte că până la alegeri procentele în cazul sindicalistului vor scădea. Un lucru similar îl spune şi Vasile Popeangă care spune că “Ruşeţ într-adevăr se bucură de o anumită simpatie care, după cum se vede în sondaj, întrece cu mult şi partidul la nivel de Gorj. Procentul este al lui dar nu se va bucura prea mult de el deoarece dacă va fi ales preşedinte al PD-L Gorj în martie, va avea o scădere. Ruşeţ dă acum o anumită speranţă”.

Manţog, în picaj până la 4%

parlamentar independentIonel Manţog este şi el o surpriză în sondaj. El este creditat pentru această funcţie de doar 4% dintre cei sondaţi. Popeangă susţine că “scăderea lui Manţog este firească deoarece el a demonstrat că este omul pe care l-au interesat numai problemele personale şi afacerile, nu judeţul”. Şi Morega a adresat critici la adresa lui Manţog pe care l-a aşezat, de data acesta, alături de Marin Condescu.

În ce priveşte cel mai mic procent, acesta este reputat de Dian Popescu, şeful PNL Gorj, care a anunţat însă din timp că nu va candida pentru această funcţie.

PSD în creştere

sondaj psdÎn ce priveşte partidele politice şi intenţia de vot a gorjenilor, dacă s-ar prezenta acum la urne, 38% vor vota cu PSD-ul, 16,3% cu PNL-ul, 9,1 cu PRM-ul, şi doar 8% cu PD-L-ul. UNPR-ul condus de Marius Vlaicu se bucură şi el de doar 0,7% din răspunsurile pozitive ale repondenţilor, în timp ce UDMR-ul are 2,7% iar Partidul Poporului are 5,6%. Partidul Conservator condus de Ilie Petrescu se bucură însă de doar 1,6% din voturile celor sondaţi.

Popeangă explică fenomenul. “Este o situaţie de fapt că PSD-ul conduce în preferinţele electoratului din Gorj. Sondajul este aproape de realitate, dar punând şi marja de eroare eu zic că PSD-ul are peste 40% în Gorj. Este umflat însă la PNL, deoarece acest partid are între 8-10%. Nu este o surpriză creşterea PRM-ul pe fondul acestei crize, acest partid a tot crescut şi a avut tot timpul 2-3 parlamentari”, a declarat Popeangă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here