Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, fost vicepreşedinte al PSD Gorj, a fost audiat ieri în calitate de martor de către procurorii anticorupție în dosarul care îl vizează pe judecătorul constituțional Toni Greblă, şi el fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţene social-democrate. Conform unor documente apărute în spaţiul public, Ciurel a mărturisit la DNA despre cum ar fi fost amenințat de fostul senator, în contextul în care acesta îi cerea să îl ajute pe finul său Ion Bîrcină într-o afacere de milioane de lei. Inițial, una dintre firmele lui Bîrcină avea un debit neachitat de 10 milioane de lei la Complexul Energetic Rovinari, ulterior datoria reducându-se până spre șase milioane și ceva, Greblă propunând stingerea datoriei cu un teren supraevaluat și aparatură considerată nefolositoare pentru CE Rovinari. Greblă nu a recunoscut, ieri, mărturiile lui Ciurel, menţionând doar că speră într-o anchetă echitabilă şi “fără excese”. Pe plan judeţean, declaraţia lui Ciurel la DNA şi urmările acesteia pentru Greblă a creat rumoare printre politicieni, în special între cei ai PSD Gorj, pentru că cei doi implicaţi au fost vicepreşedinţi ai organizaţiei judeţene, ambii fiind giraţi în funcţii de această structură. Scandalul pătează însă, încă o dată, faţa PSD, a PSD Gorj şi al celor care puteau preîntâmpina, dacă se poate spune astfel, scandalul politic creat la nivel naţional.
Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, TONI GREBLĂ, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct. Redăm mai jos pasajul şi contextul ameninţărilor: “Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a unor conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul GREBLĂ cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui TONI GREBLĂ decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat. În acest context, a fost prezent şi TONI GREBLĂ, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu TONI GREBLĂ, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat CONDESCU MARIN, care era susţinut în mod public de TONI GREBLĂ. Eu îi reproşam lui CONDESCU amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane”, rețin procurorii în referatul formulat pentru arestarea preventivă a lui Greblă.
În documentul respectiv Ciurel povestește cum l-a amenințat Greblă pe holul Prefecturii Gorj după întâlnirea cu parlamentarii. “La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi TONI GREBLĂ şi , pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie: «Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!». I-am răspuns: «Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?», la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: «Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!». Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de TONI GREBLĂ şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea. Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de TONI GREBLĂ şi CONDESCU MARIN, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea CONDESCU MARIN – TONI GREBLĂ făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui TONI GREBLĂ”, a mai declarat Ciurel la DNA.
Ciurel a mai arătat în declaraţia sa că pentru una dintre firmele controlate de Bîrcină a făcut o recomandare şi jurnalistul Bogdan Chiriac.
Greblă nu a recunoscut ieri, într-o intervenţie publică, cele spuse de Ciurel: “această discuție între mine și Ciurel nu a avut loc. În 2013 Prefectura Gorj a convocat o întâlnire pentru a discuta situația mineritului. Eu am atras atunci atenția că nu s-a terminat criza, că în viitor consumul de energie electrică va fi mai mic și că se poate intra în dificultate. Atunci Ciurel m-a amenințat că afectez imaginea companiei, că mă acționează în justiție. El m-a amenințat că mă dă în judecată pentru că distrug imaginea companiei pentru că vrea să o privatizeze”.
Kovesi abia aştepta ocazia “Ciurel”
Declaraţia de ieri a lui Ciurel a pus capac dosarului lui Greblă. Pe baza acesteia, dar nu numai, procurorii anticorupție care au cerut nici mai mult nici mai puțin decât încuviințarea arestării preventive a fostului senator de Gorj, Toni Greblă, judecător al Curții Constituționale aflat în concediu de odihnă după începerea anchetei respective la sfârșitul lunii trecute. Direcția Națională Anticorupție a trimis în acest sens o solicitare oficială către procurorul general al României, care, la rândul său, va sesiza Biroul Permanent al Senatului, după care pot fi demarate procedurile de arestare preventivă și trimitere în judecată a fostului parlamentar de Gorj.
Procurorii au nevoie de avizul Biroului Permanent al Senatului întrucât Greblă a devenit judecător al CCR după ce înainte a fost senator, având imunitatea care îl protejează în fața unor eventuale abuzuri ale organelor de urmărire penală. Ieri acesta a declarat că nu a văzut dosarul și că va lua o decizie după ce va vedea acuzațiile ce îi sunt aduse, dând de înțeles că e posibilă chiar o demisie a sa din funcția de judecător. Despre demisia respectivă s-a vorbit încă din momentul în care Greblă a fost dus cu mandat la DNA pentru audieri, el fiind primul judecător din cadrul Curții Constituționale a României care are probleme cu legea și care riscă la acest moment să ajungă după gratii.
Acte incriminatorii!
La baza solicitării stau însă şi alte lucruri. De exemplu un document găsit în maşina lui Greblă, la percheziţia făcută luna trecută. Este vorba despre copia unei adrese a Prefecturii Gorj care are legătură cu acuzaţiile din dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în care acesta este cercetat, se arată în referatul DNA transmis Senatului pentru încuviinţarea arestării preventive a judecătorului CCR. În documentul DNA sunt redate unele declaraţii ale martorilor, ale persoanelor urmărite penal în dosarul judecătorului Toni Greblă, dar şi o serie de documente. “Procesul verbal din 22.01.2015, întocmit de ofiţerii de poliţie judiciară cu ocazia percheziţiei autoturismului BMW, aflat în parcarea Palatului Parlamentului – garajul Senatului României, din care a rezultat că, în cotiera autoturismului, a fost identificată o copie a adresei Prefecturii judeţului Gorj, înregistrată cu nr.12478/11.08.2014, către Primăria comunei Teleşti, în care se face referire la dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie nr. 385/P/2011”, se arată în referat. Anchetatorii au reţinut că, având în vedere că autoturismul se afla la dispoziţia lui Greblă şi că adresa viza condiţiile de emitere a titlului de proprietate pe terenul soacrei acestuia, Viorica Tănăsescu, se poate concluziona că judecătorul este cel care a intrat în posesia corespondenţei, fiind şi singura persoană cu acest interes.
Referitor la promisiunile făcute de Greblă, în schimbul unor foloase necuvenite, de a interveni şi determina diferiţi funcţionari pentru anumite demersuri în folosul firmelor controlate de Ion Bîrcină, procurorii arată că judecătorul s-a întâlnit cu Marin Condescu (preşedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), Laurenţiu Octavian Graure (director Complex Energetic Turceni), Daniel Burlan (director la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia), Tiberiu Trotea (director Complex Energetic Rovinari), Neaga Narcis (funcţionar în cadrul CNADNR).
Tot în document se menţionează că Toni Greblă, în declaraţia dată în 29 ianuarie, recunoaşte că a folosit autoturismul BMW Seria 5 încă de pe vremea când ocupa funcţia de consilier la una dintre firmele lui Bîrcină, respectiv SC Hermes Compimex SRL, fără să aibă la bază vreun contract.
“La fel stau lucrurile şi în cazul utilizării postului telefonic ( …) înregistrat pe firma SC Power Plus SRL, controlată de Bîrcină, folosit neîntrerupt din 2003 până în prezent, cheltuielile cu factura fiind, în cea mai mare parte, plătite de firmă. Suspectul Toni Greblă recunoaşte cadoul constând în cele două piese vestimentare primit de la Bîrcină cu ocazia serbării onomastice. Cu privire la materialele electorale, suspectul a arătat că acceptă posibilitatea ca Ion Bîrcină să fi folosit acele materiale în campania electorală pentru echipele coordonate de el care mergeau în teren pentru a face afişaj electoral pentru sine sau pentru USL”, au mai consemnat procurorii.
Ferma de struţi şi Mădălina Berbecel
Procurorii au notat, de asemenea, că judecătorul CCR, Toni Greblă nu dorea să apară în acte ca proprietar al fermei agricole din Teleşti la care era asociat, conform referatului procurorilor DNA în cazul său, prin care se solicită Biroului permanent al Senatului avizul necesar în vederea arestării şi trimiterii în judecată. Poziţia lui Toni Greblă reiese dintr-o discuţie purtată cu Mădălina Berbecel, apropiata lui Marin Condescu, subiectul fiind găsirea unei persoane care să apară ca reprezentant al fermei agricole din comuna Teleşti.
“Mădălina Berbecel: Să depunem actele la Registrul Comerţului pentru cooperativa agricolă şi vroiam să ştiu, că sunteţi membru fondator acolo, şi vroiam să ştiu cine, ce, pe cine trec, că ne trebuie şi actele, autorizaţia sanitar-veterinară. Pe ce aveţi acolo, cu ferma, cum…
Toni Greblă: Păi da, eu nu ştiu dacă pot, oricum nu sunt io. Dacă e, e Gigi, trebuie.
Berbecel: Păi nu, cine ziceţi dumneavoastră că trebuie trecut. Nu trebuie să trecem pe cine are documentele. Cu cine iau legătura, pe cine sunaţi?
Greblă: Păi cu Gigi, da, nu ştiu dacă, dacă el nu… dacă ziceam şi io că o văd la sfârşitul săptămânii, să vedem ce naiba e acolo, adică despre ce e vorba…
Berbecel: Ho, ho, ho, la sfârşitul săptămânii? Da’ pot să vă trec ca persoană fizică? Să trec o persoană fizică, nu dumneavoastră, unul dintre copii, chiar dacă nu este nicio autorizaţie, ceva?
Greblă: Aş prefera pe Gigi dacă, sau nu ştiu cum, adică trebuie vorbit cu el, n-aş băga copiii, că fiecare e cu activitatea lui.
Berbecel: Pentru că trebuie să încheiem un contract cu (…) şi ne presează puţin cu documentele, că mai e o lună până e deschiderea magazinului.
Greblă: Aha, deci eu sau copiii în niciun caz… Nu ştiu, vorbeşte cu Gigi şi vezi dacă el e de acord”.
Din referatul DNA reiese că “Gigi”, despre care discutau cei doi, era un anume Gheorghe Grecu, angajat ca şi custode al struţilor de la fermă, la cererea lui Toni Greblă. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, “a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale) în mod ocult şi prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate”.
Din anchetă a mai rezultat faptul că Toni Greblă a avut calitatea de asociat la ferma agricolă situată în comuna Teleşti, satul Buduhala, şi între el şi celălalt asociat, omul de afaceri Mihai Prundianu, a existat o înţelegere de tip comercial.
Urmărit penal şi la un pas de arestare
Conform DNA, Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite. El este anchetat alături de finul său Ion Bîrcină, zis și Dan Goeru, dar și de parlamentarii Iulian Iancu și Lucian Șova, de Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica, de Constantin Bartolomeu Săvoiu, general în rezervă și Mare Maestru al Marii Lojă Naționale a României 1880, precum și de omul de afaceri moldovean Victor Dolghi. Toți cei vizați de ancheta respectivă au negat acuzațiile ce le sunt aduse, Greblă exprimându-și ieri speranța că va avea parte de “o urmărire penală echitabilă și fără excese”.
Procurorii cer arestarea lui Greblă întrucât din 2010 încoace acesta ar fi fost implicat în afaceri pe care nu le-a făcut publice în declarațiile sale de avere, dar și pentru că a primit de la finul său un BMW serie 5, de peste 56.000 de euro, înmatriculat succesiv pe mai multe firme ale lui Bîrcină. De asemenea, finul i-ar fi oferit fostului senator de Gorj două rochii ce valorează 1200 de lei, dar și un post telefonic, precum și materiale electorale necesare în campania de alegeri din anul 2012, când Greblă a fost reales parlamentar al județului. DNA susține că din vara anului trecut Greblă a făcut demersuri pentru ca finul său să realizeze exporturi de mărfuri agro-alimentare către Rusia prin intermediul unui afacerist turc, în ciuda unui embargou impus de ruși pentru produsele provenite din Uniunea Europeană.
Gelu Ionescu, Anamaria Stoica
Asociatul Prundianu şi custodele Grecu, mărturii la DNA
Un martor din dosarul lui Toni Greblă a declarat în timpul anchetei că judecătorul CCR mergea periodic în inspecţie la ferma de struţi din Gorj, unde era asociat, conform referatului procurorilor DNA prin care se solicită Biroului permanent al Senatului declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului necesar în vederea arestării şi trimiterii în judecată penală a suspectului. Declaraţia a fost făcută de omul de afaceri Mihai Prundianu, asociatul lui Toni Greblă la ferma din comuna Teleşti. Prundianu a afirmat că, în baza unei convenţii încheiate în anul 2009, document găsit de anchetatori la percheziţie, Toni Greblă urma să se ocupe în afacere de aducerea personalului calificat care să deservească ferma, să contribuie cu bani la reabilitarea construcţiilor existente pe acel teren şi să se ocupe de supravegherea reabilitării construcţiilor, cotele de profit fiind stabilite la 50% pentru fiecare. Martorul a mai declarat că, în baza aceleiaşi convenţii, Greblă mergea în inspecţie, de obicei la sfârşit de săptămână, pentru a verifica dacă lucrurile merg bine, dacă s-au făcut ţarcurile, dacă s-au semănat terenurile pentru furaje şi dacă animalele sunt hrănite la timp, nu pierd în greutate şi dacă s-au recoltat ouăle în perioada de sezon. Tot judecătorul CCR a făcut şi informările cu privire la activitatea fermei, începând din anul 2010. Mihai Prundianu a mai spus că la fermă ar fi trebuit să mai fie 40 de struţi din cei 200 care figurau în registrul agricol în anul 2010, deşi, în momentul percheziţiei, anchetatorii au mai găsit doar şase.
În schimb, la fermă se aflau 126 de caprine din diferite rase, nedeclarate în Registrul agricol. Potrivit procurorilor DNA, animalele fuseseră transferate acolo în baza unui contract de exploatare încheiat între Gheorghe Grecu, custodele struţilor lui Greblă, şi o societate deţinută şi de liderul sindical Marin Condescu, pentru întreţinere, îngrijire şi exploatare pe o perioadă de cinci ani.
La rândul său, martorul Gheorghe Grecu a recunoscut calitatea de custode al struţilor, dar şi faptul că pentru cele 126 de caprine a primit anterior subvenţie de la APIA, toate animalele fiind crescute la ferma de la Buduhala. Anchetatorii au constatat că afirmaţia martorului vine în contradicţie cu declaraţiile sale din Registrul agricol privind efectivele de animale deţinute pe numele său, caprinele nefiind declarate, iar struţii fiind declaraţi în număr de 200.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, “a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale) în mod ocult şi prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate”. Din anchetă a mai rezultat faptul că Toni Greblă a avut calitatea de asociat la ferma agricolă situată în comuna Teleşti, satul Buduhala, între el şi celălalt asociat, omul de afaceri Mihai Prundianu, existând o înţelegere de tip comercial.