RAȚIONALIZARE la gaze, în această iarnă?! Stocuri mici și scumpe!

487

Cel mai pesimist scenariu anunțat de Asociația Energia Inteligentă ar fi ca școlile, grădinițele și 40% din populație să rămână fără gaze sau gazul ar putea fi raționalizat.

Scenariul vine în contextul în care începând cu anul viitor gazele naturale vor veni din Vest și vor fi mai puține și mai scumpe, în plus rezervele României sunt în scădere.

Experții în energie au lansat un avertisment devastator pentru români. Nu doar facturile uriașe vor reprezenta o problemă majoră. La iarnă am putea rămâne fără gaze și fără lumină din cauza stocurilor mici în domeniul energetic, spune Asociaţia Energia Inteligentă

Întrebat dacă este posibil acest scenariu, ca din cauza stocurilor mici la iarnă să avem probleme cu energia electrică și cu gazele, Iulian Iancu fost președinte al Comisiei de Industrii a precizat că acest avertisment poate deveni real, mai ales din cauza directivelor europene care au anulat obligativitatea realizării stocurilor. Mai exact, în caz că stocurile vor fi insuficiente va trebui să importam la preţul pieței ceea ce va fi foarte greu.

„Stocurile sunt întradevăr cu 40% mai mici decât anul trecut. Asta și datorită faptului că presiunea foarte mare a multinaționalelor i-a determinat pe cei de la Bruxelles să scoată o directivă care le permite să iasă din obligativitatea realizării stocurilor.

Ei au făcut acest lucru pentru că era un efort financiar, blocau niște bani, acum vedem că în situații extreme, adică criză suprapusă peste alte crize, stocurile sunt esențiale.

Acest risc există, dar nu atât de marcant cât se spune pentru că, din fericire, alții au fost mult mai înțelepți decât noi. În cazul nostru și spre rușinea noastră, Ungaria a realizat un depozit de stocare de 7,5 miliarde de metri cubi la graniță cu România.

Şi vă reamintesc că în 2018 România, cea mai mare producătoare de gaze din regiune, a fost obligată în februarie să importe gaze din Ungaria și evident că ne-a dat la cel mai mare preț din piață”, a spus Iulian Iancu la Antena 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here