Rată de promovare mai mare, după contestații, la Titularizare

720

Rata de promovare a probei scrise din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar înregistrată la nivelul județului Gorj a trecut de 60% după reevaluarea lucrărilor candidaților care au depus contestații. Pentru opt dintre candidați, mărirea de notă obținută în urma contestațiilor a însemnat trecerea în tabăra candidaților care au dreptul de a ocupa un post titularizabil.

Rezultatele finale ale probei scrise din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar au fost afișate, marți, atât pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj, cât și pe site-ul titularizare.edu.ro. Pentru 13 dintre candidații care au depus contestații, reevaluarea lucrărilor a avut ca rezultat note destul de mari pentru a intra în tabăra promovaților. ,,În urma reevaluării lucrărilor contestate la proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, în judeţul Gorj rata de promovare a crescut la 60,62%, față de cea inițială (58,36 %). În cazul celor 55 de contestații, notele au fost modificate astfel: cinci lucrări sub nota 5 au fost mărite, iar opt lucrări sub nota 7 contestate au devenit titularizabile. 87 de candidaţi au obţinut note între 5 şi 7 (24,64%), iar 214 candidaţi au obţinut note peste 7 (60,62%). În total, în urma concursului naţional, un număr de 301 candidaţi vor avea dreptul să predea în calitate de profesor calificat titular sau suplinitor. 52 de candidaţi au obţinut note sub 5”, a declarat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj.

Rată de promovare de 60,76%, la nivel național
Și la nivel național, în urma reevaluării lucrărilor contestate la proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, rata de promovare a crescut la 60,76%, cu 2,12% față de cea inițială (58,66%). În 2019, după soluționarea contestațiilor, rata de promovare a fost de 48.37%, iar în 2018, de 49.17%. ,,Anul acesta, numărul total al contestațiilor depuse a fost de 4.181. În cazul a 4.028 de contestații (96,34%), notele au fost modificate astfel: pentru 2.594 de lucrări contestate, notele inițiale au fost mărite, în timp ce pentru 1.434 de lucrări notele inițiale au fost micșorate. Pe tranșe de note, situația finală are următoarea configurație: 244 de candidați (număr ușor modificat în raport cu prima afișare: 239) au obținut nota 10 (zece), iar 14.789 de candidați au obținut note între 7 și 9,99, restul obținând note sub 7 (șapte). Pentru absolvenții din promoția curentă, totalul notelor peste 7 (șapte) a crescut cu 1,81% după rezolvarea contestațiilor. Mai exact, 60,19% (58,38% – rata inițială) dintre candidați au obținut note peste 7 (șapte). Reamintim că, în centrele de evaluare au fost notate 24.732 de lucrări, întrucât: 2.145 de candidați s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 32 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentative de fraudă, iar lucrările a 93 de candidați au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei. Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizați pe posturi didactice în anul școlar 2020-2021”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării.

Prima ședință de repartizare va avea loc, astăzi, și se va desfășura în condiții speciale
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5. Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante se va realiza în ședințe publice, prima dintre acestea urmând să aibă loc chiar astăzi. Potrivit unui anunț postat pe site-ul IȘJ Gorj, ședința se va desfășura, începând cu ora 10.00, în sala de sport a Școlii Gimnaziale ,,Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu și este destinată cadrelor didactice care îndeplinesc condițiile art. 62 alin. (13) din Metodologia-cadru (OMEN nr. 5259/12.11.2019, cu modificările şi completările ulterioare): cadrul didactic este angajat cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei în anul şcolar 2019-2020, cadrul didactic a participat la concursul naţional, sesiunea 2020, şi a obţinut minimum nota 7 la proba scrisă, proba scrisă din 29 iulie 2020 a fost susţinută în specialitatea postului didactic/catedrei pe care este angajat în anul şcolar 2019-2020, cadrul didactic are cel puţin definitivatul sau a promovat examenul național pentru dobândirea definitivării în învățământ, sesiunea 2020, candidatul solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care este angajat în anul şcolar 2019-2020, consiliul de administraţie/consiliile de administraţie al/ale unităţilor de învăţământ confirmă, prin adresă scrisă, că postul didactic/catedra respectiv(ă) are o viabilitate estimată de cel puţin 4 ani şcolari şi poate fi ocupat(ă) pe perioadă nedeterminată și adresa scrisă a Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ există la dosarul de înscriere la concursul naţional al candidatului. Conform graficului afişat, candidaţii au fost grupaţi alfabetic și va fi permisă intrarea în sală numai a candidaţilor planificaţi la ora respectivă. Aceștia trebuie să se prezinte la Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” cu 15 minute înainte de ora la care au fost programaţi și trebuie să aibă asupra lor documentul de identitate sau procură notarială în original; în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 874/2020, vor intra în instituţie purtând masca de protecţie. La intrarea în curtea Școlii Gimnaziale ,,Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu se va face triaj epidemiologic (măsurarea temperaturii corpului) şi se va face dezinfectarea obligatorie a mâinilor. În sala în care se desfăşoară şedinţa de repartizare se va respecta distanţarea fizică de minim 2 m între persoane, conform marcajelor existente. Lista candidaților care pot participa la această ședință poate fi consultată pe site-ul IȘJ Gorj.
ROXANA LUPU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here