Rata abandonului şcolar în Gorj, în scădere

562

Numărul elevilor care au ales să-şi încheie socotelile cu cartea în anul şcolar 2013-2014 a scăzut cu circa 20%, comparativ cu anul şcolar 2012-2013. În general, cei care aleg să abandoneze şcoala sunt liceeni care fie rămân repetenţi, fie provin din familii cu situaţii materiale precare.

Potrivit unei statistici realizate de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), în anul şcolar 2013-2014 la nivelul judeţului nostru s-au înregistrat 169 de cazuri de abandon şcolar, 112 în mediul rural şi 57 în mediul urban. 18 dintre aceştia erau elevi în clasele I-IV, 53 în clasele V-VIII, iar 98 în clasele IX-XII. În ceea ce priveşte cauzele care i-au făcut pe elevi să renunţe la şcoală, acestea sunt: repetenţia (51 de cazuri), plecarea în străinătate a părinţilor (32 de cazuri), lipsa de implicare a familiei (22 de cazuri), motivaţia scăzută pentru activitatea şcolară (16 cazuri) şi căsătoria (15 cazuri). Totuşi, comparativ cu anul şcolar 2012-2013, numărul cazurilor de abandon şcolar din Gorj a scăzut cu circa 20%. În acel an şcolar, 204 elevi din judeţul nostru au renunţat să mai meargă la şcoală, 120 din mediul rural şi 84 din mediu urban. Cei mai mulţi dintre aceştia (108) erau elevi de liceu, 73 elevi de gimnaziu iar 23 aparţineau ciclului primar. 44 dintre aceştia au renunţat la şcoală din cauza situaţiei materiale precare a familiei, iar 32 au rămas repetenţi. Alţi 31 de elevi au abandonat şcoala din cauza plecării în străinătate a părinţilor, 29 din cauza lipsei de implicare a familiei, iar 29 deoarece proveneau din familii dezorganizate. Un număr mai mare de cazuri de abandon şcolar s-au înregistrat în anul şcolar 2011-2012, când 255 de elevi au renunţat să mai meargă la şcoală. 57 dintre aceştia proveneau din mediul urban iar 198 din mediul rural. Cele mai frecvente cauze au fost şi atunci repetenţia (79 de cazuri), motivaţia scăzută pentru activitatea şcolară (23 de cazuri), căsătoria (22 de cazuri) şi situaţia materială precară a familiei (21 de cazuri).

Peste 400 de gorjeni s-au întors la şcoală
Dacă unii abandonează şcoala, alţii aleg să îşi reia cursurile prin intermediul programului „A doua şansă”. Acest program de integrare-reintegrare şcolară vine nu doar în sprijinul persoanelor care au abandonat şcoala şi au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta de şcolarizare, dar şi în cel al persoanelor care nu au fost niciodată înscrişi în sistemul educaţional. Programul „A doua şansă” presupune atât învăţământ primar, cât şi gimnazial. Ciclul primar se poate absolvi în doi ani de zile, fiecare semestru echivalând cu o clasă. Pentru a parcurge anii de şcoală de la clasa a V-a la clasa a X-a, cursanţii trebuie să promoveze fiecare modul, la finalul căruia vor susţine examen. Absolvenţii ciclului gimnazial pot să parcurgă clasele a IX-a şi a X-a fără a mai frecventa orele de curs, optând doar pentru înscrierea la examenele de evaluare. La nivelul judeţului nostru, acest program se desfăşoară în cinci unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, Şcoala Gimnazială „Voievod Litovoi”, Liceul Tehnologic Turceni, Colegiul Auto „Traian Vuia” Târgu-Jiu şi Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”. În acest an şcolar, la ciclul primar s-au înscris 40 de gorjeni, iar la ciclul secundar inferior 372 de gorjeni.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here