Răsturnare de situație: CEO desființase 153 de posturi de șefi! Guvernul a amânat reorganizarea instituțiilor și a operatorilor economici!

2178

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a renunțat, zilele trecute, printr-o decizie a Directoratului, la 153 de posturi de șefi de birou, șefi de servicii și de șefi de departamente. Ordonanţa de urgență 115/2023, publicată, vineri noapte, în Monitorul Oficial, amână însă cu jumătate de an reorganizarea instituţiilor publice, așa că este posibil ca Directoratul CEO să revină asupra hotărârii.

Directoratul Complexului Energetic Oltenia hotărâse, săptămâna trecută, să renunțe la 153 de posturi de șefi de birou, de servicii și de departamente din cadrul structurilor companiei, susțin unele surse pentru Gorjeanul. Persoanele vizate urmau să semneze actele adiționale la contractele individuale de muncă pentru noile posturi pe care urmau să fie încadrate, după intrarea în vigoare a Ordonanței austerității. Vineri noaptea însă, când actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, toate calculele au fost date peste cap. Astfel, guvernul PSD-PNL a decis să amâne pentru șase luni reorganizarea instituțiilor publice și a operatorilor economici, așa cum sunt descriși de actul normativ. Mai exact, actul normativ prevede că ,,Măsurile privind reorganizarea operatorilor economici ca urmare a aplicării prevederilor alin. (7), (71), (72) și (8), inclusiv organigramele, statele de funcții, regulamentele de organizare și funcționare, după caz, se aprobă în condițiile legii, până la data de 30 iunie 2024”.

La loc comanda
În aceste condiții, conducerea CEO poate să revină și să abroge hotărârea prin care au desființat cele 153 de posturi ori să continue reorganizarea companiei. Actul normativ prevede că ,,Personalul cu funcții de conducere eliberat din funcția de șef birou are dreptul de a ocupa o poziție vacantă de conducere, dacă aceasta există, pe baza unei proceduri stabilite și aprobate de către consiliul de administrație/supraveghere, după caz. Dacă nu există o poziție de conducere vacantă corespunzătoare, postul ocupat de acesta se transformă în post de execuție care corespunde studiilor, experienței și vechimii în specialitatea acestuia”. Pentru cine refuză numirea pe un post de execuție sau de coordonare, urmează să fie concediat și, potrivit legii, va încasa un singur salariu compensatoriu din partea Complexului Energetic Oltenia. Foștii șefi urmau să aibă și salarii mai mici, potrivit noii încadrări, în contextul în care, ani la rând unii dintre aceștia au încasat venituri salariale uriașe, deși aveau în subordine și una-două persoane. Pachetul de măsuri fiscale care introduce și majorează taxe a fost adoptat, după ce Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here