Rapsozii gorjeni, pe scena Galei Festivalului „Tarafuri şi fanfare”

571

P9250206Gorjul a fost reprezentat de două tarafuri tradiţionale şi un rapsod la Gala Festivalului „Tarafuri şi fanfare”, care s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Sibiu. Amfitrionul evenimentul a fost muzicologul Grigore Leşe.

La Sibiu, în Dumbravă, au participat, din judeţul nostru, Taraful „Rapsozii Gorjului”, Taraful Relei şi al lui Nicu Ciulei, din Brădiceni-Gorj precum şi rapsodul Ion Argint, zis Macu, din Pârâul de Pripor. Nu a mai mers taraful Piţigoi, din Târgu-Cărbuneşti, din cauza unor neînţelegeri în ceea ce a privit onorariul pentru acest festival. „Au fost destul de puţine tarafuri participante, din cauza crizei, dar Grigore Leşe reuşeşte mereu să îi stimuleze şi în acest fel. De obicei la festivaluri de acest gen nici nu se dau onorarii”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. Participanţii au fost recompensaţi şi cu diplome de recunoştinţă.

Spectacol în aer liber

P9250489Judeţul nostru a fost cel mai bine reprezentat, prin cele două tarafuri şi rapsodul popular urcând pe scenă alături de alţi câţiva artişti din mai multe colţuri ale ţării. Deşi gala festivalului s-a organizat ca de obicei, în incinta Muzeului „Astra”, de data aceasta locaţia a fost una inedită. „Evenimentul s-a ţinut într-o altă locaţie decât scena de pe lac, care impunea o distanţă şi, implicit, o comunicare mai restrânsă cu publicul. S-a ţinut tot în Dumbrava Sibiului, dar într-un alt perimetru. O scenă simplă în aer liber”, a mai spus Gârbaciu. Din cauza vremurilor grele din punct de vedere financiar, acest festival s-a desfăşurat într-o singură zi, având destul de puţini invitaţi. Spectacolul a durat cinci ore. „Ca de obicei Rela Ciulei, cu vocea ei unică, a făcut toate paralele, a intervenit de mai multe ori şi întotdeauna cu succes. Totul a durat cinci ore şi s-a terminat cu un cântec cântat de Leşe şi preluat de toată suflarea de acolo, spectatori şi artişti «Nu-i lumină nicări, or murit tăţi oaminii». Au fost prezente câteva sute de spectatori”, a mai spus Gârbaciu.

Peter Hurley: „Gorjul este leagănul tarafurilor tradiţionale”

foto 038În cadrul acestui eveniment s-a reînnodat legătura cu Peter Hurley, irlandezul care a iniţiat festivalul Maramureşean „Drum lung spre Cimitirul Vesel”, la care au participat şi mai mulţi rapsozi din Gorj. „Prezenţa noastră a fost din nou fructoasă, drept pentru care s-au conturat deja câteva planuri de viitor. Peter Hurley ne va face o vizită cât de curând, undeva la începutul lunii octombrie, fiind interesat de păstrarea muzicii tradiţionale. El a crezut chiar, din câte a văzut şi a auzit până acum, că Gorjul este leagănul tarafurilor tradiţionale”, a spus directorul Şcolii Populare de Artă.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here