Raportul de cercetare arheologică de pe DN66 Târgu-Jiu – Bumbeşti-Jiu, pe masa Ministerului Culturii

496

La finalul săptămânii trecute raportul privind cerceatările arheologice preventive din zona sitului arheologic Bumbeşti-Jiu “Gară”, a fost, parţial, finalizat şi transmis deja Ministerului Culturii pentru avizare. Acest organism urmează ca în termen de câteva zile să analizeze documentaţia întocmită de arheologi de la Muzeul Judeţean Gorj şi să hotărască dacă aprobă eliberarea de sarcină arheologică a zonei cercetate. De acest aviz depinde continuarea şi urgentarea lucrărilor de reabilitare a DN66, lucări în prezent stopate în zonă, în lipsa acestei aprobări.

La jumătatea lunii august s-au reluat lucrările de cercetare arheologică preventivă din vecinătatea Castrului Roman cu zid de piatră de la Bumbeşti-Jiu, lucrări care au mai fost începute anul trecut, dar care au fost lăsate nefinalizate şi fără cu un raport transmis Ministerului Culturii. De altfel, doar pe baza unui astfel de raport, Ministerul Culturii aproba lucrările la DN 66, fapt care în această lună a stârnit adevărat scandal între constructor şi autorităţile locale şi culturale gorjene. În acest scop, pentru realizarea acestui raport, a fost chemat în şantier, din pensie, arheologul Vasile Marinoiu, cel care a cercetat arheologic zona mai bine de 20 de ani. Astfel, în nici două săptămâni, s-au întocmit rapoartele de cercetare arheologică preventivă, fiind înaintate la Direcţia Judeţeană de Cultură Gorj, iar acestă instituţie a transmis rapoartele în cauză Ministerului Culturii.

SAM_3713Fragmente ceramice, depistate la noile lucrări
Săpăturile reluate la jumătatea lunii august, pe acostamentul DN 66, au scos la iveală foarte puţine fragmente ceramice, nesemnificative, care au fost aduse aici o dată cu amenajarea drumului cu 50 de ani în urmă.
O dată cu aceste lucrări nu s-au scos la iveală existenţa în punctul respectiv a unor fundaţii de locuinţe romane şi nici artefacte deosebite care ar fi putut fi afectate de lucrările la DN 66.

Săpăturile noi, protejate
După eliberarea de sarcină arheologică a zonei, săpăturile proaspete făcute de arheologi nu vor fi acoperite, ci vor ajuta constructorul la realizarea proiectului care prevede construirea unor rigole de-o parte şi de alta a drumului.
Arheologii nu şi-au terminat însă treaba prin realizarea acestor rapoarte deoarece când constructorul va ajunge cu lucrarea în alt punct din cadrul sitului, vor fi necesare iarăşi cercetări arheologice preventive.

SAM_3685Constructorul, obligat să aibă răbdare
Cum fiecare cercetare arheologică va fi completată cu un raport care va necesita avizul Minsterului Culturii, lucrările la drum în zona Castrului Roman de la Bumbeşti-Jiu vor dura cel puţin un an de zile. Asta deoarece în partea de nord a castrului, pe unde va trece drumul, dar şi în partea estică a arterei rutiere lucrurile se vor complica deoarece se cunoaşte existenţa aici a unor fundaţii de locuinţe romane.
Acolo cele descoperite nu vor putea fi acoperite de DN 66 ori distruse, ci vor trebui găsite soluţii pentru protejarea acestora.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here