Raportul cenzorului cenzurat de POE, Mai Marele Obştei Peştişani

132

OBSTEA PESTISANIDeţinem o scrisoare incriminatoare la adresa preşedintelui-director general al Obştei Peştişani, Ion Poenaru, nesemnată, prin care un vecin de-al domnului POE, nu Goe, că-i băiat mare!, unul din satul Boroşteni, comuna Peştişani, vorbeşte ba de afacerile cu benzină, din vremea încălcării embargoului cu fosta Jugoslavie, când un tren cu vagoane cisternă ar fi plecat fără să se mai întoarcă, din Târgu Jiu către actuala Serbie, iar dl POE deţinea funcţia de director al PECO.

Mă rog, altă acuzaţie, mult mai documentată descrie, sub titlul „POE, a rămas cel mai mare edil din Peştişani!…” Şi în cea de-a doua epistolă e vorba tot de fraude, în urma cărora viceprimarul Ion Poenaru a fost destituit. Nu le dăm încă publicităţii, în speranţa că autorul acuzelor va accepta să iasă la bătaie. Şi să-şi divulge identitatea, nu doar iniţialele. Ce-i drept, el se teme că vecinul Ion Poenaru, care i-ar fi distrus şi o plantaţie naturală de nuci, se pare, cu ştiinţa primarului Florin Pavel, îi va da foc la casă!

Accesul la documente, interzis tocmai cenzorilor!

poe1La precedenta adunare generală a proprietarilor de păduri ai Obştei Peştişani, cenzorul Silvestru Tivig n-a fost lăsat să-şi prezinte raportul efectuat în nume propriu. Din păcate, şi cu regret, nici Silvestru Tivig nu reuşea să arate adunării generale a Obştii Peştişani o situaţie reală a patrimoniului obştii. Asta deoarece, pentru anul fiscal 2010, susţine în raportul elaborat de el, nu i s-a permis ba chiar i s-a interzis accesul la documente, contrar OG 26 şi statutului Obştii, art.31. În prealabil, i se interzisese, printr-o hotărâre a Comitetului Director, accesul la şedinţele acestuia, precum şi la verificarea documentelor financiar cotabile.

Totuşi, cenzorul Silvestru Tivig s-a dezis şi nu şi-a asumat raportul doamnei Elvira Gâlmă, întrucât acesta nu prezintă decât rezultatele bilanţului, care este de fapt munca domnişoarei Murgan, contabila Obştei. Citând din raportul cenzorului cenzurat, el susţine că la baza întocmirii bilanţului stau documente financiar-contabile, consumuri de materiale, carburanţi, devize de lucrări, foi de parcurs ale autovehiculelor, bonuri de lucru, respectiv FAZ-uri pentru utilaje, procese verbale de negociere, de licitaţii, de aprobare a unor consumuri şi multe altele. Vorbărie goală, roz-bonbon. Numai că, aceste documente ar fi trebuit verificate pentru a avea o imagine corectă şi reală asupra cheltuielilor şi a banilor irosiţi, ci nu doar copierea simplistă a bilanţului contabil întocmit de contabila Obştei Peştişani. Acestea sunt motivele pentru care cenzorul Silvestru-Silviu Tivig solicita adunării generale să nu descarce de gestiune Comitetul Director al Obştei Peştişani pentru anul financiar 2010, până la punerea la dispoziţie a tuturor documentelor solicitate de comisia de cenzori.

Întrebări la care nu s-a răspuns!

Bruiat de galeria pro-POE, cenzorul Silvestru Tivig n-a izbutit să se facă ascultat. În fond, el lansa nişte întrebări ce încă se cer lămurite. Şi chiar dacă Ion Poenaru, preşedintele-director general al Obştei Peştişani, ne ameninţă şi pretinde că nu va păţi nimic, nu-i rău ca, până la viitoarele controale financiar – contabile ce se anunţă, să consemnăm măcar o parte dintre întrebările la care domnia sa ori altcineva din Comitetul Director n-au dat răspunsuri. Primele întrebări s-ar adresa juristului Obştii, acuzat şi de către alţi vorbitori că nu-şi face datoria şi că doar două ore de program pe săptămână sunt prea puţine pentru spinoasele probleme ce le-ar avea de clarificat. Una dintre întrebări se referă la existenţa sau inexistenţa licitaţiilor sau dacă a fost publicate anunţuri de licitaţie pentru cumpărările de teren, de utilaje, de mijloace auto. La fel, să răspundă dacă a verificat modificările din tabela drepturilor băneşti şi le-a avizat pentru legalitate. Juristul ar trebui să fie membru în comisia de licitaţie şi nici despre participarea sa la licitaţiile organizate de obşte nu se cunoaşte nimic. De asemenea, i se solicita juristului să lămurească situaţia terenului cumpărat de la Agroprest – SMA şi abandonat în favoarea Casei de cultură. Care este poziţia juristului faţă de ilegalitatea interdicţiei aplicate cenzorilor de a participa la şedinţele Comitetului Director.

Alte ilegalităţi, trecute cu vederea!

Cenzorului cenzurat i se par anormale organizarea, în sediul Obştei Peştişani, a şedinţelor politice, precum aceea în care-a fost dat afară din PSD, vicepreşedintele prof. Ion Pavel. Încă nu se ştie dacă s-a modificat durata contractului de muncă în contractul preşedintelui-director general din unul cu perioadă determinată, conform mandatului, în perioadă nedeterminată. Şi de ce?

Cum planează acuzaţia de om cu condamnare penală asupra actualului preşedinte-director general, de ce juristul Obştei Peştişani n-a verificat vreodată legalitatea sau ilegalitatea participării la alegerile din 2 noiembrie 2008 pentru candidaturile la funcţia de preşedinte a numitului Ion Poenaru şi la comisia de cenzori a Marianei Gureanu?

(Va urma)

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here