Raport favorabil cu amendamente pentru proiectul de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a CEO

557

Comisiile economică, pentru constituţionalitate şi pentru privatizare din Senat au reexaminat, marţi, proiectul de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice ca urmare a deciziei CCR, actul normativ primind un raport favorabil cu amendamente la forma adoptată de Camera Deputaţilor în 20 decembrie 2017. În favoarea raportului au votat 15 senatori, iar 8 au fost împotrivă. În aceste zile, proiectul reintră la votul de plen.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea alineatului (3) al articolului 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 111/2016, cu modificările ulterioare, în sensul includerii unor societăţi în categoria excepţiilor de la aplicarea actului normativ de bază. Potrivit propunerii legislative adoptate pe 20 decembrie de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, sunt exceptate de la aplicarea prevederilor OUG 109/2011 câteva zeci de companii şi instituţii din domeniul apărării, de creditare sau de apă, printre care Fabrica de Arme Cugir S.A., Societatea Arsenal Reşiţa S.A., Societatea Complexul Energetic Oltenia – S.A. (CEO), Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. şi companiile deţinute de aceasta, Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA. Senatorii celor trei Comisii au decis ca în lista aprobată în decembrie de Camera Deputaţilor să fie inclusă şi Compania Naţională Romtehnica SA. De asemenea, senatorii comisiilor de resort au eliminat din forma adoptată de Cameră în decembrie 2017 enumerarea generică „companii de apă şi de transport” care ar fi putut fi exceptate de la aplicarea prevederilor OUG 109/2011. O altă eliminare din aceeaşi enumerare se referă la companiile prevăzute prin hotărâre de Guvern.

Obiecţia de neconstituţionalitate
În 13 februarie, CCR a decis că Legea de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului şi are prevederi ce contravin regimului constituţional al hotărârilor de Guvern. Obiecţia de neconstituţionalitate care a fost formulată de 64 de deputaţi de la PNL a fost admisă cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR. Iniţiatorii sesizaseră numeroase încălcări ale tehnicii legislative în procesul de elaborare şi adoptare a proiectului de lege, precum şi instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuţii ce depăşesc cadrul constituţional. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, explica la acea dată că legea criticată permitea Guvernului să excepteze oricâte societăţi dorea de la principiile guvernanţei corporative. “Am admis această sesizare (…) în principal pentru încălcarea principiului bicameralismului. Legea pleca de la iniţiator cu vreo trei excepţii de la aplicarea OUG, într-o Cameră s-au mai adăugat vreo 30 şi în altă Cameră s-a triplat numărul fără ca să fie trecute toate acestea prin ambele Camere. Pe de altă parte, legea modificatoare cuprinde un text neconstituţional potrivit căruia Guvernul, la rândul lui, poate să adauge câte alte întreprinderi vrea ca să le excepteze de la prevederile legii corporative”, a anunţat preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, la finalul şedinţei din 13 februarie. Plenul Senatului va reexamina actul normativ, în calitate de primă Cameră sesizată.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here