Raport de activitate Salvamont România pe 2020

741

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2020, activitate influențată direct de perioada de pandemie, atât ca și adaptare a procedurilor de intervenție cât și de gestionare a unui aflux ridicat de turiști către zona montană.

În perioada de referință serviciile publice județene și locale Salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 400 – 600 de salvamontiști, zilnic, în cele cca 140 de baze și posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine, structurile Salvamont fiind solicitate să intervină la 5.420 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 6.182 de persoane.

Dintre aceste acțiuni, un număr de 3.743 intervenții au avut loc în sezonul de iarnă, 2.716 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 1.027 acțiuni iarna, în afara domeniilor schiabile, restul de 1.677 acțiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 2.231 cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD, 69 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 55 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.

În perioada de referință structurile Salvamont au intervenit și la 182 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum și la 24 de evenimente montane, ca resursă de sprijin sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile.

De asemenea, au fost realizate peste 65.000 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone s-au primit 12.090 apeluri, dintre care 4.194 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunțau accidente montane, 1.596 de apeluri care anunțau incendii de fond forestier sau vegetație în zona montană și 6.300 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.

In anul 2020 structurile Salvamont din întreaga țară au participat la un număr de 182 de intervenții în afara zonei montane, ca resursă de sprijin, alături de echipajele ISU- SMURD sau Ambulanță.

Pe linie de formare profesională un număr de 86 de candidați salvamont, proveniți din centrele locale și județene acreditate de formare profesională, au parcurs diverse etape de pregătire și evaluare finală în Centrul Național Salvamont din Padina-masivul Bucegi, centru în care a fost asigurată pregătirea și a 2 salvatori montani din Serbia și 2 din Italia, în baza relațiilor de colaborare dintre asociațiile profesionale din aceste țări cu Salvamont România. In anul 2020 și-au finalizat stagiile de formare și au susținut examenul de atestare ca salvator montan 43 de cursanți și și-au susținut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, un număr de 206 salvatori montani. În ambele etape, iarnă și vară, de pregătire finală, organizate nivel național, modulul de formare și evaluare medicală a fost susținut cu lectori/formatori din cadrul sistemului de formare SMURD, urmărindu-se astfel continuarea uniformizării sistemului de pregătire și formare. De asemenea, au fost organizate 3 acțiuni de pregătire a salvatorilor montani pentru lucrul cu elicopterul la sol, respectiv semnalizare, apropiere/urcare/coborâre din aparat cu motoarele în funcțiune, legarea sarcinii sau a salvatorului, transferul în elicopter al tărgii cu accidentat. Pe linia unităților de intervenție canine de salvare – căutare au fost organizate trei stagii de formare și evaluare pe plan național, fiind brevetate trei noi unități de intervenție și reatestate 15 unități – câine și salvator, în acest moment fiind operaționale 18 unități canine de intervenție ce activează în structuri Salvamont din 10 județe. În anul 2020 unitățile canine Salvamont au participat la 33 de intervenții de căutare salvare pe timp de iarnă și de vară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here