Răpirea unei minore din Meteor costă 50 de galbeni mari

163

Familia unei fete în vârstă de 16 ani din cartierul târgujian Meteor este somată de membrii unei alte familii de rromi din localitatea Drăgăşani, din judeţul Vâlcea, să le plătească 50 de galbeni mari pentru a le aduce înapoi acasă fata răpită, în urmă cu două săptămâni. Familia Mihai din Târgu-Jiu nu vrea însă să achite suma cerută în schimbul minorei Mirabela, solicitând Poliţiei Târgu-Jiu să intervină şi să le aducă fata, pe care o consideră răpită şi sechestrată, înapoi la domiciliul din Meteor. Poliţia a demarat o anchetă, cercetările preliminare demonstrându-le agenţilor că fata, pentru care se cere o răscumpărare în valoare de 125.000 de lei, contravaloarea galbenilor, ar fi plecat însă voluntar de la domiciliu. Părinţii acesteia nu sunt însă deloc mulţumiţi cu primele concluzii ale poliţiştilor, şi anunţă că se vor adresa procurorilor Parchetului Judeţean deoarece se tem pentru viaţa fetei lor.

Mirabela Mihai are 16 ani şi ducea, până de curând, o viaţa normală şi liniştită specifică unei fete de etnie rromă, dintr-o familie înstărită, din cartierul târgujian Meteor. Fata nu este căsătorită, în ciuda tradiţiei ţigăneşti, familia sa rupând însă o înţelegere de căsătorie făcută cu familia unui tânăr din cartier. Bunicul fetei povesteşte că problema cu fosta logodnă a fost clarificată la judecata ţigănească din Meteor, iar fetei i s-a căutat apoi un alt soţ. L-a cunoscut însă pe Cătălin Mihai, din Drăgăşanii de Vâlcea, la o nuntă la Costeşti, dar familia susţine că nu a făcut nicio înţelegere cu acesta deoarece ar fi fost imposibil, respectivul fiind deja căsătorit. Ce s-a întâmplat, pe parcurs, între cei doi, părinţii fetei nu ştiu, decât că au constatat brusc, în dimineaţa zilei de 16 iulie, că Mirabela nu mai era acasă, ferestrele de la camera ei şi poarta fiind lăsate deschise odată cu dispariţia ei.

Primul semn de viaţă: o răscumpărare în galbeni
După ce bunica fetei a sesizat dispariţia minorei, alertând familia, părinţii acesteia s-au speriat şi au sunat poliţia. Asta mai ales că în dimineaţa dispariţiei între orele 10.00-11.00 aparţinătorii lui Cătălin Mihai, mama şi bunicul, le-ar fi telefonat spunându-le că fata e la ei la Vâlcea dar că vor în schimbul ei 50 de galbeni mari. Un galben de tipul celui cerut de răpitori, spune tatăl fetei, Ion Mihai, ar avea greutatea de 14 grame, echivalentul întregii cantităţi în lei fiind de 125.000 RON. “De două săptămâni poliţia nu a luat nicio măsură. Este un caz dificil, vorbim de o răpire, de şantaj, este o minoră la mijloc iar poliţia nu face nimic. Mi s-a cerut răscumpărarea copilului meu, crescut de mine, 50 de galbeni mari. O sumă mare pentru ca să pot să îmi iau copilul înapoi. Aceşti trei indivizi de la Drăgăşani ne-au cerut banii, iar poliţiştii de la Târgu-Jiu ne-au indicat să mergem acolo să negociem ca să le dăm banii. Domnul poliţist Asproiu a avut cazul, apoi a fost preluat de agentul-şef Adrian Stan şi nu s-a rezolvat nimic. Poliţia nu ne dă nici un detaliu. Noi cerem ajutorul poliţiei dar poliţiştii nu ne dau nici un sprijin, două săptămâni şi nimic”, spune, supărat, Ion Mihai, tatăl fetei.

Fata a fost la spital la Vâlcea
Bunicul fetei declară de asemenea că au fost informaţi că fata ar fi fost dusă la spital la Vâlcea simţindu-se rău, asta sub o altă identitate, buletinul ei rămânând la domiciliul din Meteor. Toată familia se teme însă pentru viaţa acesteia. “Mă tem pentru viaţa ei, nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Ea era cuminte, stătea acasă, ieşea cu mine la poartă, ieşeam împreună în oraş. Acum are un comportament ciudat şi o atitudine ciudată, parcă nu este ea. Se cere acasă dar nu ştie unde se află. Este presată, se fac presiuni asupra ei, iar acum vorbeşte foarte ciudat. Ea oricum nu are situaţia de acasă, ea a fost crescută în puf. Îmi este teamă că se comportă rău cu ea, parcă este drogată, nu m-ar mira să i se dea droguri”, spune, supărată mama fetei, menţionând că nici acum parcă nu îi vine să creadă ce s-a întâmplat.

Bunica plânge după nepoată
Devastată în urma dispariţiei Mirabelei este însă foarte tare bunica acesteia. Femeia plânge când îşi aminteşte de nepoată, mângâind-o pe fata surprinsă într-o fotografie la o nuntă. “Fata era cuminte, fără maică-sa nu se ducea nicăieri. Şi dacă vorbeşte cu mama ei spune, la un moment dat, că nu mai ştie ce a vorbit. Cred că a drogat-o o şi bate şi cine ştie ce îi face că nu o lasă nici să vină acasă, nici să vorbească cu noi. Nu mai pot, stau cu gândul la ea tot timpul. Nu mai ştim ce să facem, în fiecare moment ne gândim la ea. Dumnezeu să ne facă dreptate”, spune, în lacrimi, bunica fetei.

Poliţia încă verifică
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj susţin că verificările în cazul plângerii depuse de tatăl fetei nu s-au finalizat. Poliţiştii din Vâlcea s-au deplasat însă la domiciliul lui Cătălin Mihai din Drăgăşani dar nu i-ar fi găsit pe acesta şi pe minoră acasă. Familia ar fi spus că ambii sunt la mare, pe litoral. “În acest caz s-a depus o plângere la Poliţia Municipală Târgu-Jiu. Nu este însă vorba, din primele verificări, de o răpire, de o sechestrare ori de lipsirea de libertate a fetei. Deocamdată, din verificări, este vorba despre plecarea voluntară de la domiciliu a acesteia. Am colaborat la acest caz cu Poliţia Vâlcea, colegii noştri deplasându-se al domiciliul celui reclamat. Acesta nu era acasă, fiind plecat pe litoral cu fata. S-au purtat discuţii cu ambii şi există declaraţii în acest sens. Verificările vor continua”, susţine purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, Daniel Tică.

Familia fetei, nemulţumită
Părinţii fetei continuă însă să îi acuze pe Cătălin Mihai, Mioara Mihai şi pe Iorgu Mihai de răpirea Mirabelei, de săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate a minorei pentru un avantaj material, 50 de galbeni. “Nu putem tolera aşa ceva, fata ne-a fost răpită şi ni se cer bani pentru ea. Sunt convins că a fost violată şi dacă o să o aduc acasă o să o duc la Medicină Legală pentru a constata dacă a fost lezată fizic în vreun fel. Poliţia trebuia să îi ia lui declaraţii şi să îi determine să aducă fata acasă. Sunt convin că cu ea nu au vorbit. Voi face plângere la Parchetul Judeţean împotriva celor trei din Drăgăşani care se ocupă cu astfel de fapte”, spune, revoltat, Ion Mihai. “Noi nu vrem scandal. Am vrut ca poliţia să intervină să nu fim nevoiţi să mergem peste ei. Poliţiştii trebuie să ne ajute să evităm alte lucruri ilegale. Le cerem ajutorul să ne-o aducă pe fată înapoi”, susţine şi bunicul fetei.

Telenovelă ţigănească
Familia fetei este una înstărită din Meteor, gospodăria lui Ion Mihai arătând că aceştia i-au oferit fetei un trai bun şi îndestulat. Nu la fel ar fi familia răpitorului al cărui tată s-ar afla încarcerat la Penitenciarul Târgu-Jiu. În ce priveşte tinerii, părinţii fetei exclud posibilitatea unei căsătorii, Cătălin Mihai care are dublul vârstei minorei, fiind, în opinia familiei fetei, căsătorit. Mai mult, cele două familii sunt legate şi de un grad de rudenie, existenţa cuplului fiind în aceste condiţii imposibilă. Familia fetei cere dreptate, anchetarea vinovaţilor şi aducerea fetei acasă în Gorj, plata nefiind pusă în discuţie. “Noi vrem fata înapoi iar ei să răspundă în faţa legii”, spune tatăl fetei care susţine că nu va renunţa fiind pregătit să meargă până-n pânzele albe pentru a-şi face dreptate.
Anamaria Stoica
Pentru a vedea documentele daţi clik pe poze

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here