Rânca, stațiunea montană unde apa la robinet vine gratis

697

Stațiunea montană Rânca este singura de acest fel din țară unde cabanierii și patronii pensiunilor și a unităților hoteliere, peste 800 la număr, nu achită niciun leu pentru apă și canalizare. Motivația este simplă, canalizarea nu funcționează, deși este folosită parțial, în timp ce apa nu este contorizată, lucrările nefiind finalizate, și astfel nu poate fi plătită. Problema Rânca a fost pusă în discuțiile autorităților, la Târgu-Jiu, de Ziua Mondială a Turismului.

Situată la poalele Munților Parâng, Rânca a început să se dezvolte vertiginos în ultimele două decenii. Terenul pe care se întinde actuala stațiune montană a început să fie astfel concesionat masiv, atât la Primăria Baia de Fier, cât și la Primăria Novaci, ambele unități administrativ teritoriale, dar și Obștea Banca Gilortul revendicându-și, în ultimii ani, proprietățile din zonă. Așa s-au înregistrat 1600 de concesiuni la ambele instituții din județul Gorj, pe terenuri ridicându-se însă 800 de cabane, pensiuni și hoteluri, 600 fiind finalizate și deschise, deja, pentru turiști, restul de 200 fiind încă în lucru.

Dacă nu cade, pică
În ciuda faptului că în luna august, într-o singură seară din weekend, în Rânca erau înregistrați, potrivit cabanierilor, între 5000-7000 de turiști, stațiunea nu este una la care utilitățile sunt optime și funcționale.
Canalizarea, realizată pe un proiect cu fonduri europene, în valoare de peste trei milioane euro, nu funcționează decât parțial, și asta pentru cabanele unde procedura nu are nevoie de ajutor. Totul în condițiile în care lucrarea a fost recepționată deja cu ani în urmă. De altfel, nefuncționarea canalizării a creat un scandal mare în Rânca, în luna martie, după ce un copil de patru ani a fost găsit mort în fosa septică a unei cabane din stațiune. Cabanierii motivau că dacă această canalizare ar fi funcționat, incidentul nu ar fi avut loc, imobilul neavând nevoie de fosa respectivă.

Canalizare naturală și apă de la Dumnezeu
În ce privește apa, aceasta curge deocamdată natural, la robinete, fără să fie însă taxată la utilizatori, deși respectivii sunt, în cea mai mare parte, agenți economici. Una dintre conductele care alimenta Rânca, aparținând Primăriei Novaci, a fost sigilată anul trecut, instituția nemaifiind autorizată să furnizeze apă pentru Rânca, în timp ce conducta Băii de Fier furnizează apă la liber, cabanele și unitățile hoteliere nefiind contorizate pe motiv că lucrarea nu a fost încă finalizată și astfel nerecepționată.
Situația a fost semnalată, de mai multe ori, chiar autorităților județene, asta de către Constantin Pănescu, afaceristul gorjean care face turism la Rânca deja de peste un deceniu. De altfel, afacerea lui Pănescu, care a împlinit de curând chiar 12 ani, a fost înregistrată la ministerul de resort, respectivul fiind unul dintre cei 57 de agenți economici din stațiunea montană care fac turism omologat la Rânca. Acest lucru, dar și multe alte neajunsuri l-au determinat pe Pănescu să spună lucrurilor pe nume, el subliniind, inclusiv în fața autorităților Consiliului Județean că în Rânca se înregistrează, în continuare, un paradox în ceea ce privește utilitățile.
ranca bun“Canalizarea nu este funcționabilă, deși a avut la bază un proiect cu fonduri europene, iar apa nu se mai plătește de aproape doi ani. Înainte de a se sigila conducta, în costul concesiunii, deținătorii plăteau, la Primăria Novaci și apă și utilități. O perioadă s-a plătit paușal, ca de mai bine de un an să nu mai plătim nimic. Acum avem apă din conducta Primăriei Baia de Fier, dar lucrarea nefiind recepționată nu putem fi taxați”, a explicat, afaceristul Pănescu, subliniind că, din fericire, canalizarea la Rânca este “naturală”, în timp ce apa “este de la Dumnezeu”.
“Sunt de 12 ani în Râncă și toată lumea mă minte. Primarul, parlamentarul și ministrul mi-au spus, în funcție de alegeri, că o să facă în stațiune pistă de elicoptere, drumuri, parc de supraviețuire dar nu a făcut nimeni nimic din ce a promis. Bine că avem măcar apă din munte”, a mai spus Pănescu.

Problemele aduc costuri mai puține
De altfel, problema utilităților din Rânca a fost ocolită de autoritățile din Novaci, care săptămâna trecută au decis, în ședința de Consiliu Local, să treacă doar apa și canalizarea orașului de la poalele muntelui către Aparegio.
Pentru aproape 6 lei pe mc, locuitorii din Novaci vor avea apă și canalizare de la noul furnizor, primăria nemaiputând să se ocupe de acest aspect, lucru care a stârnit nemulțumiri în localitate, mai puțin în stațiune unde posesorii de cabane au scăpat de costuri.
S-a motivat că deocamdată la Rânca sunt probleme cu investițiile, lucru care a scăpat concesionarii localității de costurile suplimentare la apă și canal.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here