Rude, prieteni și localnici s-au adunat, ieri, într-un sat de lângă Baia de Aramă pentru a căuta rămășițele pământești ale unui preot pe care oamenii l-au apreciat foarte mult și pentru a cărui liniște sufletească încă se roagă, surpriza pentru toți constând în faptul că mormântul părintelui era gol. Doar câteva fragmente de lemn putred au mai fost scoase din pământ, unii săteni spunând că în urmă cu câțiva ani persoane necunoscute ar fi venit și ar fi săpat aici pentru a lua din mormânt tot ce avea legătură cu răposatul și apreciatul preot.
Nicolae Dorobanțu este preotul care a trăit în satul Crainici până în urmă cu aproape 40 de ani, el murind la circa două săptămâni după marele cutremur din 1977. Era grav bolnav și rănit și a venit să își dea duhul pe meleagurile natale. În sufletul oamenilor a rămas însă ca preotul care a suferit foarte mult pe vremea regimului comunist, fosta Securitate anchetându-l și torturându-l inclusiv pentru că a fost coleg de școală cu Regele Mihai I. Știa șapte limbi străine, avea vaste cunoștințe și, mai presus de orice, rămăsese apropiat de oamenii din satul său, cărora le predicase cuvântul Domnului. Din ordin al fostului regim a fost aruncat în închisoare și dat afară din rândurile bisericii, lucru pe care oamenii nu l-au agreat niciodată, după moartea lui, chiar și în prezent, numele părintelui fiind trecut în pomelnicele localnicilor.
O singură nepoată mai are preotul în viață, la București, ea fiind cea care acum a decis să mute rămășițele pământești ale unchiului său în Capitală, pentru a se putea ocupa mai ușor de pomeni, slujbe religioase și tot ce presupune cinstirea memoriei acestuia. Surpriza a fost însă mare când muncitorii care au săpat la groapă au constatat că mormântul este gol, nimeni neputând să explice ce s-a întâmplat, cu excepția unui clopotar de la biserică. “Eu acum câțiva ani am avut aici o înmormântare și când am venit seara să trag clopotul am văzut acolo la mormânt niște măicuțe și călugări care săpau. M-au întrebat ce caut pe acolo, i-am întrebat și eu pe ei același lucru și mi-au spus să îmi văd de lucru. Atunci s-a pus marmură pe mormânt, l-au făcut frumos, dar păcat că a fost gol”, spune clopotarul.
Marina Bălășoiu, nepoata preotului Nil, declară, la rândul său, că mormântul nu avea cum să fie gol pentru că unchiul său a fost îngropat acolo. “Tata și mătușa mea când au fost la înmormântare nu au spus că ar fi fost ceva neobișnuit, care să atragă atenția. Nu poate fi decât o explicație, ca să fi fost cineva aici care să fi luat coșciugul sau, așa cum se mai aude, să fie vreo implicație a fostelor organe, a Securității, că lumea vorbește și despre așa ceva”, spune nepoata preotului Nil, reprezentanți ai bisericii neavând nici ei vreo explicație pentru situația respectivă. Ieri, preotul din sat a ținut o slujbă de pomenire înainte ca muncitorii să astupe mormântul la căpătâiul căruia se află crucea preotului, toată lumea întrebându-se acum unde se află, de fapt, rămășițele pământești ale acestuia.
Gelu Ionescu