Rafting 2011 – un nou început

164

4În acest week-end (sâmbătă mai precis ) va fi deschis oficial sezonul de coborâri pe Jiu al acestui an. Gorjul are la ora actuală două trasee de rafting, primul pe Jiu în porţiunea defileului cotat cu grad de dificultate 5 pe tronsonul Gura Polatiştei – Lainici şi 4 în sectorul Lainici – Valea Sadului.

Celălalt traseu este pe Bistriţa având grad de dificultate 2. Trebuie făcută menţiunea că în rafting există 6 grade de dificultate ultimul fiind destinat exclusiv raftingului profesionist şi a coborârilor extreme.

Începuturi

Pentru iubitorii acestui nou sport important de peste ocean să reamintim câteva repere legate de începuturile şi promovarea acestuia pe meleagurile Jiului de Sus.

Primii paşi în promovarea acestui nou sport la nivelul judeţului au fost făcuţi de Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj şi Asociaţia „ Amicii Salvamont” ce în primăvara anului 2001 împreună cu doi redutabili coborâtori pe ape repezi din Franţa (Phillipe Cross şi Jerome Sornicle ) au realizat prima coborâre pe Jiu. Acesta a măsurat aprox. 20 km, a început în Lainici şi s-a finalizat la Vişina. În anul 2002 se fac o serie de coborâri experimentale cu mai multe feluri de ambarcaţiuni ( bărci de plastic ori de pânză cauciucată precum şi mai multe feluri de caiace din plastic ) care nu dau rezultatele scontate viteza şi configuraţia Jiului producând răsturnarea ori distrugerea acestora.

Materiale de top

6La începutul anului 2003 în cadrul unui schimb de experienţă între salvamontiştii gorjeni şi cei din Bihor sunt experimentate mai multe ambarcaţiuni gonflabile special concepute pentru coborâri pe ape repezi. Experienţa este binevenită ambarcaţiunile se comportă remarcabil şi se evidenţiază faptul că Jiul în porţiunea defileului va putea fi abordat cu succes pe viitor numai folosind echipament specializat de rafting. În toamna aceluiaşi an este testată în sfârşit prima ambarcaţiune specializată de rafting pluta Colorado de fapt ambarcaţiunea oficială a ultimelor ediţii de campionat mondial în domeniu. De o calitate excepţională pluta reuşeşte parcurgerea întregului traseu din defileu atingând pe unele porţiuni viteze de până la 50km/oră fără să se răstoarne ori să producă probleme coborâtorilor. De atunci la fiecare început de sezon s-au făcut curse de tatonare şi control al traseului de pe Jiul de Sus iar mai apoi până aproape de apariţia sezonului hivernal coborâri pentru perfecţionarea tehnicilor specifice foarte complicate deşi la prima vedere coborârea pe ape repezi pare un lucru facil şi fără nici un pericol. Activităţile au fost cuprinse mai apoi în cadrul programului ROMÂNIA-GORJ-AVENTURA demers iniţiat şi derulat la ora actuală de specialiştii gorjeni.

Pe „drumul fără pulbere” al Rhabonului

O coborâre pe apa cea iute a Jiului de Sus durează între trei şi şase ore de navigaţie continuă dar piedicile şi dificultăţile de manevrare măresc acest timp de câteva ori. Defileul Jiului îmbină aproape toate caracteristicile necesare practicării raftingului: dinamic şi vijelios în prima parte, cu praguri şi fierbători în partea sa centrală şi o uşoară tendinţă de domolire spre final. Prima porţiune este plină de repeguşuri albia este mai strâmtă iar navigaţia cere o îndemânare deosebită. În continuarea traseului săpat de Jiu în stânca masivelor Parâng şi Vulcan navigatorii se apropie de o succesiune de praguri ce face apa să borborosească. Ne aflăm în punctul numit ”La fierbătoarea Lainiciului”. Continuându-ne drumul pe ape se ajunge la o porţiune, unde apele par să se liniştească, numită Pleşa iar până la ieşirea din defileu porţiunile liniştite alternând cu cele cu grad mai mare ori mai mic de dificultate.

La vale

Având în dotare barca oficială a ultimelor trei ediţii ale campionatelor mondiale de rafting, pluta Colorado cu ocazia deschiderii sezonului de rafting salvamontiştii gorjeni împreună cu mai mulţi pasionaţi ai acestui sport vor efectua coborâri pe Jiu în compania reprezentanţilor mass-media şi a unor sportivi gorjeni.

Măsuri de prevenire a accidentelor

Deşi pare la prima vedere un lucru spectaculos şi la îndemâna oricui practicanţii de rafting trebuie să posede o multitudine de cunoştinţe. Astfel, de cele mai multe ori, coborâtorii pe ape repezi folosesc în aceeaşi măsură cu alpiniştii corzile şi carabinierele pentru depăşirea porţiunilor dificile. Pentru prevenirea accidentelor ce pot apărea, fiecare membru al echipajului este obligat să poarte costum de neopren, cască de protecţie şi vestă de salvare gonflabilă. Practicanţii de rafting trebuie să ştie să acorde primul ajutor la nevoie şi să aibă cunoştinţe legate de amenajarea unui bivuac.

Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here