Rabie la Săuleşti

314

Un nou focar de rabie a fost depistat pe data de 7 septembrie, în gospodăria unui localnic din comuna Săuleşti, judeţul Gorj. Cetăţeanul a sesizat reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Gorj, pentru a se realiza toate măsurile sanitare veterinare specifice, pentru împiedicarea transmiterii bolii şi asanarea focarului. Este al 13-lea focar de rabie, diagnosticat de la începutul anului în judeţul nostru, din care 11 focare la animale sălbatice (vulpi).

În judeţul Gorj, rabia continuă să evolueze în mediul silvatic. Astfel, vineri, în gospodăria unui localnic din satul Săuleşti a fost depistat un nou focar de rabie, la o vulpe moartă. În urma anchetei epizootologice, întocmită de medicul veterinar din localitate, a rezultat faptul că animalul nu a avut contact cu câinele existent în gospodărie. “Câinele din gospodăria cetăţeanului a fost vaccinat în campania de vaccinare antirabică din luna noiembrie 2011 şi este menţinut sub observaţie. De asemenea au fost instituite toate măsurile sanitare veterinare specifice pentru împiedicarea transmiterii bolii şi asanarea focarului”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj. Acesta a menţionat şi că de la începutul săptămânii acesteia, ca urmare a secetei, a mai primit 3 sesizări la sediul DSVSA Gorj cu privire la această problemă. “Procedura standard pentru a relata prezenţa focarului este atunci când cetăţenii observă orice modificare a comportamentului animalelor domestice şi sălbatice (agresivitate excesivă, salivaţie abundentă, dromomanie) trebuie anunţată imediat medicului veterinar, lucrătorilor de poliţie sau administraţiei publice locale”, a completat Iliuţă.

Instituţii, anunţate de noul focar de rabie
S-au notificat, cu această ocazie, primăriile din Bărbăteşti, Vladimir, Aninoasa, Ţicleni. De asemenea, AJVPS şi Direcţia Silvică Gorj, privind apariţia acestui focar de rabie, pentru a lua toate măsurile privind prevenirea şi combaterea acestei epizootii. Amintim, cu această ocazie, că rabia este o zoonoză ce nu poate fi tratată, iar măsura de prevenire a bolii o reprezintă vaccinarea antirabică anuală obligatorie a carnasierelor domestice, acţiune ce este gratuită pentru proprietarii animalelor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here