Rabie la Barza

161

Comisarii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au depistat, joi, în satul Barza din comuna Dăneşti, un nou caz de rabie la o vulpe găsită moartă în gospodăria unui localnic. Este al 11-lea focar de rabie diagnosticat de la începutul anului în judeţul Gorj, nouă focare fiind înregistrate la animale sălbatice.

În urma anchetei epizootologice întocmită de medicul veterinar din localitate, a rezultat că animalul nu a avut contact cu câinele existent în gospodărie. Câinele a fost vaccinat în campania de vaccinare antirabică din luna noiembrie 2011 şi este menţinut sub observaţie. De asemenea, au fost instituite toate măsurile sanitare veterinare specifice pentru împiedicarea transmiterii bolii şi asanarea focarului. “Cazul de rabie a fost diagnosticat în satul Barza la o vulpe găsită moartă în gospodăria unui cetăţean. Au fost instituite toate măsurile sanitar-veterinare pentru a evita răspândirea focarului”, a precizat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Ion Iliuţă.
Rabia este o zoonoză ce nu poate fi tratată, iar măsura de prevenire a bolii o reprezintă vaccinarea antirabică anuală obligatorie a carnasierelor domestice, acţiune ce este gratuită pentru proprietarii animalelor. Orice modificare a comportamentului animalelor domestice şi sălbatice trebuie anunţată imediat medicului veterinar, lucrătorilor de poliţie sau administraţiei publice locale.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here