Rabia, eradicată pe teritoriul judeţului

1698

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a marcat pe data de 28 septembrie Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei. Scopul este acela de a sensibiliza populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a informa asupra modului de prevenire şi a modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de rabie la nivel mondial.
„Rabia este o boala virală care se transmite de la animale la oameni (zoonoză). Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură). Anual decedează de rabie circa 55.000 de oameni (mai ales în Africa şi Asia), 40% din cei muşcaţi de un animal rabigen sunt copii sub 15 ani, iar câinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane. Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, rabia fiind astfel principala zoonoză la nivel mondial, ceea ce impune menţinerea ei în atenţia sănătăţii publice. Statisticile evidenţiază faptul că cele mai multe cazuri de rabie apar în urma muşcăturilor câinilor”, se arată într-un comunicat de presă emis de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. ANSVSA elaborează anual „Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului”. În cadrul acestuia este inclus şi Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanţare din partea Comisiei Europene.

3 cazuri în Gorj
La nivelul judeţului Gorj, în cursul anului acestui an, au evoluat trei focare de rabie în comunele Dragotești, Glogova și Tismana, ultimul fiind stins la sfârșitul lunii mai. Pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie, DSVSA Gorj are câteva recomandări pentru gorjeni: vaccinaţi împotriva rabiei animalele de companie, evitaţi contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpân, învăţaţi copilul să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase. De asemenea, persoanele care observă un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale, dacă oamenii sunt muşcaţi de animale este nevoie să apeleze la ajutor medical de urgenţă, iar în cazul animalelor de companie care a fost muşcat, proprietarii acestora trebuie să se adreseze medicului veterinar.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here