Puși să dea banii înapoi! Stimulent de risc încasat ilegal în pandemie

1649

Nu mai puțin de 14 angajați ai Spitalului Județean din Târgu-Jiu au încasat necuvenit stimulentul de risc Covid-19, acordat pe perioada stării de urgență. Acest lucru a fost descoperit de către inspectorii Curții de Conturi Gorj. Oamenii au fost obligați să restituie banii, iar cei care au refuzat, au fost acționați în instanță.

Peste 400 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu au beneficiat de stimulentul de risc acordat în perioada stării de urgență din 2020.
Este vorba de o sumă de 2.500 de lei brut/lună care s-a acordat salariaților implicați direct în activități ce i-au expus riscului de infectare cu Covid. Banii au ajuns la cei care s-au ocupat de transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea, și tratamentul pacienților cu coronavirus.
Nu toți au încasat banii în mod cuvenit. În urma unui control efectuat la spital, 14 salariați au fost obligați să restituie bonusul financiar.
„În cadrul misiunilor de control au fost identificate situații în care a fost acordat stimulentul de risc și altor categorii de personal decât cel menționat inițial prin OUG nr. 43/6.04.2020, însă constatările vor fi analizate în procesul de valorificare a actelor de control raportat și la modificările și completările aduse prin Legea nr. 82/2020, respectiv Spitalul Municipal Turda – 152,0 mii lei; Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu – 142,5 mii lei; Spitalul Municipal Vulcan – 65,0 mii lei; Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea – 60,0 mii lei”, se arăta în raportul Curții de Conturi privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență.

Bani recuperați în instanță
Spitalul Județean a acționat în instanță salariații care nu au returnat banii. „Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 2250 lei, reprezentând stimulent de risc încasat necuvenit. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, se ce depune la Tribunalul Gorj”, a decis, pe 19 mai, o instanță a Tribunalului Gorj, sentința nefiind definitivă.
„În perioada stării de urgență instituită pe teritoriul României (16.03 – 14.05.2020), potrivit OUG 43/2020, medicii, asistenții medicali și personalul auxiliar sanitar care au tratat pacienți diagnosticați cu coronavirus au beneficiat de stimulent de risc în valoare netă de 2.250 lei/persoană.
436 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu au beneficiat de stimulentul de risc prevăzut de OUG 43/2020. În luna iulie 2020, Curtea de Conturi Gorj a efectuat un control la Spitalul Județean și a analizat modul în care s-au acordat aceste beneficii bănești.
Inspectorii au constatat că 14 angajați ai unității medicale au încasat necuvenit acești bani, drept urmare reprezentanții unității medicale au urmat calea legală pentru recuperarea sumelor”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Gorj, la solicitarea „Gorjeanul”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here