Verdict final dat de instanțele de judecată în cazul Cameliei Costoiu, gorjeanca arestată încă de anul trecut, după ce fusese dată în urmărire internațională pentru că fusese condamnată pentru trafic de influență și luare de mită, dar și pentru că era anchetată după ce luase subvenții de la stat pentru a crea noi locuri de muncă, slujbele fiind înființate doar pe hârtie. Curtea de Apel Craiova a dat acum verdictul final în cazul acesteia, pedeapsa stabilită de magistrații din Bănie fiind mai mare decât cea pe fond, decisă la Tribunalul Gorj. Șase ani și jumătate, în loc de cinci, are de executat Costoiu, ea fiind condamnată pentru toate acuzațiile care i-au fost aduse, la final judecătorii decizând contopirea pedepselor și majorarea celei mai mari dintre ele.
“Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă cu pedepsele la care inculpata a fost condamnată anterior, respectiv de 1 an închisoare şi 5.000 lei amendă penală, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani şi 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul pedepselor care nu se contopesc şi pedeapsa de 5.000 lei amendă penală, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani si 6 luni închisoare şi 5.000 lei amendă penală In temeiul art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal, aplică pe lângă pedeapsa principală rezultantă pedeapsa complementară rezultantă constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal pe o durata de 2 ani , care se execută, conform art. 68 alin 1 lit. c Cp, după executarea pedepsei închisorii rezultante sau considerarea ei ca executată, prin prescripţie, graţiere , sau împlinirea termenului de supraveghere al liberării condiţionate. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale care nu contravin prezentei decizii penale”, au decis judecătorii.
Camelia Costoiu a ajuns în spatele gratiilor în toamna anului trecut, când a fost prinsă în Italia și extrădată, ea mai având de plătit, pe lângă executarea pedepsei cu închisoarea, și peste 1,1 milioane lei, cât reprezintă subvențiile încasate ilegal de la AJOFM Gorj și AJPS Gorj pentru falsele locuri de muncă înființate “pe hârtie”. Sentința de acum este una definitivă și nu mai poate fi contestată, acum rămânând de văzut dacă instituțiile statului vor reuși să și recupereze prejudiciul din dosar, banii ce trebuiau să fie folosiți pentru ajutorarea șomerilor fiind cheltuiți aiurea de cea care acum stă după gratii și, probabil, nu are cum să restituie suma respectivă.
Gelu Ionescu