Puieți de castan, plantați la Tismana

499

Pentru prima dată după 1989 în România se derulează un amplu program de împădurire a unor zone mai mari cu puieți de castan, inițiatorii proiectului, Agenția de Protecție a Mediului Gorj, dorind astfel să salveze specia de la dispariție și să mențină totodată faima pe care o are Tismana prin pădurile de castan din apropierea mănăstirii. Pădurile cunoscute altă dată în toată lumea, nu doar în Europa, sunt pe punctul de a deveni amintire după ce o boală extrem de gravă, cancerul castanului, a făcut ca aproape toate suprafețele cultivate cu această specie să dispară. Arborii au fost tratați în anii trecuți tot cu ajutorul unor fonduri europene și dau semne că au trecut cu bine peste iarna care tocmai s-a încheiat, acum celor care au inițiat acțiunea respectivă nerămânându-le altceva de făcut decât să aștepte și să vadă cum se vor comporta “pacienții” pe parcursul acestui an. Voluntarii veniți, ieri, la Tismana inclusiv din București și Craiova au dat o mână de ajutor la plantarea unei părți din puieții care anul acesta ar trebui să ajute la reîmpădurirea a 25 de hectare de teren. Primul castan pus, ieri, a fost pomenit pentru sfântul părinte Nicodim, călugărul care în urmă cu șase secole a venit pe aceste meleaguri și a întemeiat aici celebra mănăstire, dar și primii castani care au fost plantați vreodată în România. “Am pus acest prim castan în curtea Schitului Cioclovina și l-am dedicat sfântului părinte Nicodim pentru că el este cel care în urmă cu sute de ani a venit aici de la muntele Athos și a adus mergând pe jos primii castani, care între timp au devenit o pădure. Avem obligația pentru generațiile viitoare să facem ceva și să salvăm specia, dar și să plantăm noi suprafețe pentru ca zona Tismana să fie cunoscută în continuare nu doar pentru activitatea monahală de aici, ci și pentru faimoasa sa pădure de castani”, a spus managerul de proiect Elisabeta Juveloiu.
Primarul orașului, Marian Slivilescu, a participat și el la acțiunea de plantare a arborilor de la Schitul Cioclovina, prezența sa acolo fiind cu atât mai importantă cu cât la începutul mandatului său, acesta a inițiat un festival al castanului la Tismana. “Legăm prezența castanului în zona noastră întotdeauna de Sfântul Nicodim pentru că în această zonă binecuvântată de Dumnezeu și aleasă de Sfântul Nicodim noi am beneficiat de plante, de arbori, de lucruri deosebite și avem datoria să le menținem și să le ducem mai departe, pentru a fi cunoscute și de generațiile viitoare”, a spus edilul.
Valoarea întregului proiect de salvare și repopulare a pădurii de castani de la Tismana ajunge la aproape două milioane de euro, fonduri europene, pentru acțiunea de împădurire fiind alocate circa 250.000 euro. Banii vor fi folosiți pentru a planta circa 25 de hectare de teren, puietul fiind pus nu pe un teren virgin, ci în zone în care arborii bătrâni au fost doborâți de cancer sau de vijelii, lemnul provenit de la aceștia neavând nicio valoare economică, fiind lăsat în pădure să putrezească, legislația românească protejând castanul de drujbele muncitorilor forestieri, dar nu și de bolile care îl afectează grav.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here