Pui de urs salvat din Defileul Jiului

392

Soarta i-a surâs unui pui de urs, în noaptea de miercuri spre joi, grav rănit acesta fiind descoperit la timp pentru a fi supus unei operații și salvat de la moarte. Animalul se afla într-un tunel feroviar din zona Lainici și, inițial, cei care l-au descoperit, niște angajați ai CFR, au crezut că acesta ar fi fost lovit de vreo locomotivă, neavând vreo altă explicație la acel moment pentru rănile pe care le prezenta puiul de urs. Paznicul de vânătoare și asociația care administrează acel fond au fost sesizate imediat și așa s-a reușit urcarea puiului rănit într-o mașină cu care a fost transportat imediat până la rezervația de urși de la Zărnești, în județul Brașov.
Medici veterinari specializați în intervențiile chirurgicale pe urși l-au operat imediat pe tânărul pacient, fiind nevoiți să îi amputeze piciorul la care era rănit. Aceștia au apreciat că rănile erau de câteva zile și au exclus ipoteza ca puiul de urs să fi fost lovit de vreun tren. Administratorul asociației de vânătoare, care s-a implicat în salvarea puiului rănit, Ion Coșleba, spune că, cel mai probabil, acesta a fost mușcat de un urs adult, un mascul.
Atacul este pus pe seama faptului că în această perioadă urșii se împerechează, iar cei care nu își găsesc o femelă nu ezită să atace puii acestora și să îi omoare. Astfel, după ce rămân singure, femelele se împerechează cu masculii și rămân gestante, exemplarele cele mai slabe de pui fiind eliminate pentru a asigura perpetuarea speciei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here