Puci eşuat în PDL Turburea! – Primarul Bârcă, la un pas de eliminarea vicelui democrat-liberal

184

deschidere•”Vom analiza ce s-a întâmplat la Turburea. Ştiu că au existat discuţii între cei doi. În şedinţa de vineri nu s-a propus însă retragerea sprijinului politic pentru viceprimar. Nici nu se putea face asta deoarece doar în Biroul Permanent Judeţean se poate stabili aşa ceva. Se poate în Biroul Permanent Local doar să se propună retragerea sprijinului politic pentru un membru, dar şedinţa trebuie să se facă în prezenţa reprezentantului zonal. În acest caz a doamnei Elena Cojocaru. Noi vom merge însă la Turburea şi vom vedea exact cum stau lucrurile şi vom analiza tot” – Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj

Săptămână tensionată, cea care tocmai s-a încheiat, în comuna Turburea, asta după ce primarul Ion Bârcă a dat sfoară în localitate că va scăpa de viceprimarul, coleg cu el de partid. Bârcă s-a lăudat că în şedinţa PDL Turburea, care a avut loc vineri, îi va retrage sprijinul politic vicelui Toma Stamatoiu, fără să precizeze însă un motiv plauzibil în acest sens. Vestea cum că Bârcă vrea să se descotorosească iar de Stamatoiu, pe care îl vede drept un rival la viitoarele alegeri, a ajuns şi la urechile consilierilor locali din Turburea, care au confirmat puciul pus la cale de primarul scăpat de sub control. Intervenţia conducerii PDL Gorj a oprit însă avântul lui Bârcă, la şedinţa internă de vineri acesta nereuşind să îşi ducă planul până la final. Un rol important, în acest sens, l-a avut şi Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj.

Edilul PDL, Ion Bârcă, are senzaţia că face şi desface totul în comuna Turburea, după bunul său plac. Convins fiind că are, în continuare, puterea care i-a fost dată de ex-liderul Ionel Manţog, Bârcă, de numele căruia se leagă nişte dosare grele instrumentate acum de poliţiştii de la judeţ, a luat hotărârea, fără să îşi consulte vreunul dintre liderii PDL Gorj, să se scape rapid de viceprimarul Toma Stamatoiu. Vicele este considerat drept incomod de către Ion Bârcă, cu atât mai mult cu cât acesta nu are nicio implicaţie în activităţile, la limita legii, ale primarului în exerciţiu. Şi astfel, Bârcă decide să profite de unele directive trasate de la organizaţia judeţeană, privind analizarea, în şedinţa locală de partid, a activităţii aleşilor locali PDL, pentru a decide şi retragerea sprijinului politic al lui Toma Stamatoiu, asta, evident, fără să îl anunţe pe cel vizat. Bârcă nu şi-a consultat nici şeful de partid, nici reprezentantul zonal şi nici măcar pe deputatul Cosmin Popescu, care încă ţine sub control zona, fiind apreciat de autorităţi.

Primul puci, în 2009

Până la şedinţa de vineri, organizată la cârciuma lui Bârcă de lângă gară, Turburea vuia, dintr-un capăt în altul, despre planul primarului de a se descotorosi de vicele PDL. Lumea îşi dădea coate de cele ce urmau să se întâmple în rândul organizaţiei ,,portocalii”, mai ales că cele două personaje ale conflictului erau ambii membrii PDL. Lumea îl critica însă pe Bârcă pentru planul pe care vroia să îl pună în practică, de altfel nu singurul de acest fel în ultimii ani. Reamintim că Bârcă i-a mai săpat o dată groapa lui Stamatoiu, în iulie 2009, la două săptămâni după ce acesta a fost instalat viceprimar. Atunci Bârcă a vrut să îl suspende din funcţie pe viceprimar, fără să îl anunţe în prealabil. Planul lui Bârcă şi a fostului pesedist Teodor Iloiu nu a mai fost dus la îndeplinire, articolul cu pricina fiind scos de pe ordinea de zi.

Marcel Roşoga(PDL): ,,Sunt consternat de ce se aude”

Consilierul local al PDL, Marcel Roşoga, a fost invitat şi el la şedinţa de la cârciumă. Acesta susţinea vineri, înainte de întrunirea internă de partid, că se aşteaptă ca Bârcă să propună retragerea sprijinului politic pentru Toma Stamatoiu, deoarece atât el cât şi alte persoane din localitate au auzit asta. ,,Sunt în drum spre şedinţă. Am auzit că se doreşte retragerea sprijinului politic pentru viceprimar. Nu cunosc motivul, dar ştiu că vicele nu a făcut nimic ca să merite asta. Pe ordinea de zi a şedinţei se află şi discutarea activităţii mele, a colegilor mei consilieri locali, dar şi a primarului şi a viceprimarului. Oricum, sunt consternat de ce se aude şi de chestiile de genul acesta. Eu am ajutat ca Bârcă să fie ales primar, dar când aud ce se întâmplă, regret asta”, a declarat Roşoga, înainte de şedinţa PDL Turburea. Atât consilierul PDL cât şi ceilalţi consilieri de alte culori politice au declarat că Bârcă le vorbeşte urât şi răspicat, lucru care nu îi stă bine unui edil local.

Constantin Ghiţuică(PRM): ,,Vicele îl incomodează pe Bârcă”

Şi consilierul local din Turburea, Constantin Ghiţuică, ştia vineri seara de planul lui Bârcă împotriva viceprimarului. ,,Am auzit că există un conflict între dânşii, motiv pentru care Bîrcă vrea să îl dea jos pe Stamatoiu. Este ceva anormal ce se întâmplă, dar cu siguranţă, vicele îl incomodează pe Bârcă, deoarece spune adevărul. Cine ştie ce mai urmăreşte primarul. Păcat că sunt ambii din acelaşi partid”, a declarat Ghiţuică. Alesul local menţionează, de asemenea, că vicele este singurul care vorbeşte cu consilierii şi îi ascultă, primarul impunând distanţă şi o lipsă totală de colaborare cu restul aleşilor locali. ,,Este ură personală, probabil vicele ştie prea multe şi nu e mânjit. Şi să nu uităm că mai este şi problema cu cantina, iar Stamatoiu a încurcat aici nişte jocuri”, a conchis Ghiţuică, care susţine că dacă li s-ar pune pe ordinea de zi schimbarea viceprimarului, el nu ar vota aşa ceva.

Victor Băran (PSD): ,,Problemele au plecat de la cantină, Bârcă vrea să se descotorosească de vice”

Consilierul local al PSD, Victor Băran, a auzit şi el vineri de puciul pus la cale de primarul Bârcă. ,,Păcat că s-a ajuns la aşa ceva. Şi asta pentru că Bârcă a uita că viceprimarul a fost ales consilier local şi viceprimar de oamenii de aici din comună. Eu nu cred că a avut Bârcă vreun moment de rătăcire că a spus la lume că îl dă jos pe Stamatoiu”, a declarat social-democratul. Acesta, la fel ca şi alţi colegi consilieri locali ştia vineri că şedinţa PDL Turburea se organiza la cârciuma de la gară şi că ar fi urmat în cadrul acesteia ca viceprimarul să fie mazilit. ,,Probabil neînţelegerile au plecat de la cantină. Asta deoarece Bârcă vroia să concesioneze spaţiul la nişte persoane dubioase, cel puţin aşa se auzea atunci, iar comisia economică a făcut un proiect de hotărâre prin care cantina urma să rămână oamenilor din Turburea. S-a propus ca administratorul cantinei să fie Stamatoiu şi asta nu i-a convenit lui Bârcă. Cu siguranţă de aici a plecat totul”, şi-a dat cu părerea şi Băran. ,,Ar fi trebui să existe o colaborare strânsă între primar şi vice, că tot sunt de la acelaşi partid. Dar nu există aşa ceva, primarul face ce vrea fără nici un fel de aprobare”, a spus social democratul care menţionează, de asemenea, că toţi consilierii locali, indiferent de culoarea politică, au avut o bună colaborare cu viceprimarul, chiar dacă uneori au existat şi contradicţii pe anumite proiecte de hotărâri, pe care însă, aşa cum era normal, le-au rezolvat. Consilierul spune şi că dacă ar veni o adresă de la PDL prin care s-ar retrage sprijinul politic al lui Stamatoiu nu ar vota aşa ceva. ,,Nu aş fi de acord, cu toate că suntem de la partide diferite”, a conchis consilierul local.

Mihai Enculescu(PNL): ,,Primarul încearcă să îl calce în picioare pe Stamatoiu”

Consilierul PNL din Turburea, Mihai Enculescu, susţine şi el că nu ar fi existat persoane în localitate care să nu ştie vineri de intenţia primarului Bârcă. ,,Nu mi se pare normal ce s-a încercat. Ştiu că vineri primarul dorea, în cadrul şedinţei PDL, să îi retragă sprijinul politic viceprimarului. Asta poate pentru că Stamatoiu îl încurcă pe Bârcă. S-a dorit să se facă un abuz, dar am înţeles că nu s-a reuşit. Oricum, primarul încearcă să îl calce în picioare pe Stamatoiu”, a declarat liberalul Enculescu, care susţine şi el, la rândul său, că nu ar fi acceptat în Consiliul Local, potenţiala retragere a sprijinului politic pentru viceprimarul în exerciţiu. ,,Dacă PDL-ul ar lua hotărârea, dorită de Bârcă, de a retrage sprijinul politic viceprimarului, ar face o greşeală imensă”, susţine liberalul care declara sâmbătă că a auzit că şedinţa nu s-a derulat aşa cum a vrut primarul.,,Am auzit că cei de sus au reuşit să îl liniştească pe Bârcă”, a conchis consilierul.

Şedinţă, fără lideri de la judeţ

Şi astfel, vineri, la orele 19.00 pedeliştii s-au adunat la şedinţa de la cârciuma primarului. Nu a participat aici niciun lider de la centru, iar Bârcă a menţionat, doar în treacăt, câte ceva despre viceprimarul Stamatoiu. În ce îl priveşte pe viceprimar acesta a confirmat doar cele petrecute dar a refuzat să facă declaraţii pe marginea incidentului de vineri.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here