Publicistul Dorin Brozbă vrea să declare anul 2018 – Anul Cultural Folcloric Domnica Trop

274

Născută în anul 1938, Domnica Trop este una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară, având un stil unic de interpretare a pieselor. De altfel, în urmă cu patru ani, Ministerul Culturii i-a acordat acesteia titlul de “Tezaur uman viu al României”. Publicistul Dorin Brozbă și-a propus să facă toate demersurile necesare pentru ca anul 2018 să fie declarat Anul Cultural Folcloric Domnica Trop.

Având o valoare artistică inestimabilă, Domnica Trop a rămas o persoană modestă. Potrivit publicistului Dorin Brozbă, aceasta nu este suficient de apreciată de către autorități, având o pensie extrem de mică.
“În anul 2013, Ministerul Culturii și Identității Naționale i-a acordat titlul de tezaur uman viu al României. Din păcate, dumneaei are o pensie de doar 150 de lei, iar în 2010 avea „imensa” pensie de 23 de lei. (…) în curând va împlini 80 de ani și sperăm ca măcar Consiliul Județean Gorj să îi acorde o rentă viageră cât de cât onorifică, pentru a demonstra că noi o prețuim; deși județul său natal este Mehedințiul, Domnica Trop vine întotdeauna cu plăcere la Târgu-Jiu pentru că și-a dat seama cine o admiră”, precizează Dorin Brozbă.
Mai mult decât atât, Brozbă face demersurile necesare pentru ca anul viitor să fie dedicat celebrei artiste: “Ne-am propus să facem anul 2018 Anul Cultural Folcloric Domnica Trop. Dacă și autoritățile se vor implica și cu sprijin material, ne-am bucura. Domnica Trop este un model demn de urmat. Vom face evenimente în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, cu Primăria Târgu-Jiu și poate cu Primăria Orașului Bumbești-Jiu, pentru că Muzeul Arhitecturii Populare este pe teritoriul dumnealor. Noi vom realiza oricum evenimentele culturale dedicate Domnicăi Trop.”

“Domnica Trop, tezaurul de la Izverna”
Publicistul Dorin Brozbă lucrează, de câțiva ani, la o carte dedicată Domnicăi Trop. “Din 2010 lucrez la cartea dedicată Domnicăi Trop. Deja avem șase ediții ale festivalului și sunt foarte multe fotografii și detalii din evenimente, plus fotografiile din arhiva mamei Domnica Trop, plus cântecele dumneaei, precum și mărturiile unor cunoscuți artiști care au crescut pe lângă dânsă și care se vor regăsi în acestă carte. Numele ei va fi, ceea ce spune tot”, confirmă Brozbă.
Reamintim că, Festivalul Copiilor “Domnica Trop”, ediția a VI-a, se va desfășura pe data de 9 decembrie 2017; înscrierile au început în data de 14 noiembrie și se vor încheia pe 24 noiembrie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here