PSD îi cere explicații lui Vîlceanu pentru pierderea de 2 miliarde de euro din PNRR

1219

* Vîlceanu: Scăderea se aplică tuturor statelor UE

În contextul în care ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a anunţat că ţara noastră va pierde 2 miliarde de euro din PNRR, social-democratul Ștefan Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD i-a cerut ministrului liberal, într-o conferință de presă, să explice de unde se vor tăia aceşti bani şi care sunt procedurile.

„Există o declaraţie a ministrului Vîlceanu care spune clar că România va pierde 2 miliarde de euro din PNRR. Şi atunci se nasc câteva întrebări fireşti. Cum se face avest lucru? De unde se vor tăia aceşti bani? Cum se va face? Dacă da, înseamnă că vor fi discuţii inclusiv în România cu partenerii sociali şi cu Comisia Europeană, ceea ce înseamnă cel puţin o optimizare a planului. Solicităm ministrului să ne răspundă la aceste întrebări, să ne spună care este procedura, ca să ştim dacă vorbim despre o optimizare sau despre o renegociere a PNRR”, a transmis Radu Oprea, luni, într-o conferinţă de presă. Întrebat dacă PNRR poate fi negociat, social-democratul a transmis: „I-am solicitat ministrului Vîlceanu să vină cu un răspuns referitor la cele 2 miliarde de euro pe care România le va pierde din PNRR şi să ne spună cum se va face acest lucru. Dacă e vorba de optimizare, de renegociere sau cum se întâmplă acest lucru. Am vrea să ştim de unde taie. (…) Poate mai tăiem la partea aceea de consultanţă, care e foarte mare. La momentul respectiv am atras atenţia asupra ei şi am arătat ce au lăsat miniştrii USR în PNRR, în zona de consultanţă”.

,,Economia a înregistrat o performanță mai bună”
Dan Vîlceanu a declarat, joi, că suma iniţială alocată României prin PNRR, de 29,2 miliarde de euro, va scădea cu aproape două miliarde de euro pe partea de granturi nerambursabile, pentru că economia a înregistrat o performanţă mai bună decât au arătat calculele iniţiale. Ministrul liberal a explicat că pierderile ar putea fi compensate prin fonduri de la bugetul de stat sau chiar se va putea renunţa la unele proiecte care până în 2023 au întârziat sau nu au început, adică a căror finalizare este imposibilă. Totodată, ministrul a subliniat că „nu există niciun fel de discuţie privind renegocierea PNRR” şi a precizat, pentru Libertatea, că scăderea fondurilor iniţiale nu se aplică doar României, ci tuturor statelor membre UE.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.