PSD caută partener fidel pentru o majoritate curată și confortabilă în Consiliul Județean

364

Finalizarea centralizării voturilor înregistrate în județ, procedură dusă la capăt, marți seara, de către membrii BEJ Gorj, a pus la masa negocierilor atât PSD, dar și PNL, ambele partide căutându-și acum parteneri potențiali pentru realizarea unei majorități în Consiliul Județean. PSD are cele mai mari șanse să-și găsească perechea, partidul având deja un protocol electoral semnat cu ALDE, ceea ce face ca mandatele, 16 la număr ale partidului, să se adune cu cele trei ale formațiunii partenere. Evident că socoteala nu se va face doar matematic, PSD fiind nevoită să cedeze un post de viceprimar organizației conduse de către Dian Popescu și Marius Borcan. Pentru o majoritate confortabilă, PSD poate bate palma și cu PSRo, asta deoarece PMP-ul nu s-a arătat dispus să facă echipă cu social-democrații.

Proaspăt ales, noul Consiliu Județean al Gorjului va fi compus din 16 consilieri PSD: Ion Călinoiu, Cosmin Popescu, Elvira Șarapatin, Ciprian Florescu, Gheorghe Milosteanu, Valentin Popa, Dorin Hanu, Cosmin Greci, Nichifor Gheorghe, Mihai Prunariu, Maria Vasilescu, Luis Popa, Ionuț Dinu Drăgoi, Hortopan Ramona Cristina, Cilibiu Nicolae și  Gheorghe Bucălăete. Adrei Maioreanu rămâne suplean ca și Ion Gruescu, fostul primar de Negomir, care nu va intra în acest for decât dacă unul dintre cei enumerați se va retrage. Gruescu rămâne simplu supleant. Ion Călinoiu va fi propus președinte al Consiliului Județean Gorj, restul primarilor aflați pe locuri eligibile în listă se vor retrage. Consiliul îi va avea în componență și pe 9 consilieri PNL adică pe: Dan Vâlceanu, Victor Banţa, Severus Militaru, Dragoş Păsărin, Gheorghe Grivei, Gheorghe Orzan, Marcel Iacobescu, Cristinel Tănasie și pe Sorin Chircu. Denisa Șuță, purtătorul de cuvânt al PNL Gorj ocupă a 10-a poziție în listă, dar nu va intra, deocamdată, în Consiliul Județean Gorj.

Ilie, Ilie, nu la sculărie!
În Consiliul Județean vor intra și trei consilieri ALDE, este vorba despre Dian Popescu, Marius Borcan și Dorin Tașcău, (Chirilă Dănuț ocupă poziția nr.4, dar rămâne supleant), însă și trei consilieri PMP adică Liviu Andrei, Leșu Davițoiu și Cătălin Brăilă. De la PSRo intră Marian Rotaru și David Groșanu. Dacă Rotaru se retrage, cum a declarat public, intră Ilie Petrescu, care a intrat și consilier municipal la Motru. Dacă Petrescu alege Motru, intră în Consiliul Județean, Ion Coană. Sunt însă șanse mari ca Petrescu să aleagă Consiliul Județean în locul Consiliului Local Motru.

Grupul Puterii și al Opoziției
Cu această onorabilă componență, cele cinci partide din Consiliul Județean Gorj au intrat, de ieri, în negocieri. Care cu care vor bate palma vor vedea la prima ședință festivă în care președintele BEJ Gorj, Ion Stănulescu le va distribui mandatele noilor 33 de aleși. Cert este că, PSD vrea o alianță cu ALDE și PSRo, noua Putere având astfel 21 de mandate și evident 21 de voturi, suficiente pentru a-și impune alesul la cârma Consiliului Județean. Noua Opoziție va fi formată din PNL și PMP, cu 12 mandate și 12 voturi, liderul grupului urmând să fie același Dan Vâlceanu până în octombrie când acesta va intra în campanie pentru alegerile parlamentare. Propunerea PNL pentru președinția Consiliului Județean va fi iar Victor Banța ori un alt membru docil la pretențiile liderului, deoarece Vâlceanu nu își poate murdări imaginea cu o înfrângere. Dar, rămâne de văzut.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here