Proteste VIOLENTE în faţa Ambasadei Rusiei de la Kiev

218

Aproximativ 300 de persoane au protestat sâmbătă seara în faţa Ambasadei Rusiei de la Kiev, reuşind să dea jos steagul rus de pe clădire, să răstoarne maşini şi să spargă mai multe geamuri ale reprezentanţei, relatează agenţia Itar-Tass.

Protestatarii au afirmat că vor trimite acest steag rus militarilor ucraineni care participă la operaţiunea antiteroristă din estul ţării. Ei au arborat pe gardul ambasadei steagul Ucrainei.

Ambasadorul Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, a declarat că manifestanţii intenţionează să transmită o petiţie cu cerinţele lor.

„Ştim că în curând reprezentanţii protestatarilor vor transmite ambasadei o petiţie cu cerinţele lor, adresată conducerii politice a Rusiei. Ei promit că după aceasta vor înceta protestele”, a declarat Zurabov, citat de postul de televiziune Rossia 1.

De asemeneea, Zurabov a afirmat că în scurt timp la ambasadă urmează să sosească ministrul ucrainean de Interne.

„Am discutat cu şeful serviciilor speciale ucrainene (SBU) şi cu reprezentanţi ai Ministerului ucrainean de Interne. Ei ne-au asigurat că ministrul de Interne va încerca să calmeze situaţia”, a adăugat ambasadorul rus.

Mitingul a început în mod paşnic, cu participarea a peste 80 de persoane, a relatat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Oleg Grişîn.

Ulterior, protestatarii au început să se comporte agresiv, să scandeze lozinci antiruse şi să ceară întreruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia.

Pentru a împiedica luarea cu asalt a ambasadei de către protestatari, clădirea a fost înconjurată de poliţişti ucraineni. Însă la scurt timp după acesta, poliţiştii s-au retras.

Ministerul rus de Externe s-a declarat „indignat” de acţiunile protestatarilor şi a cerut Kievului să ia măsuri, pentru a garanta securitatea diplomaţilor ruşi pe teritoriul Ucrainei, potrivit unui comunicat.

Diplomaţia rusă a apreciat, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, că „asaltarea Ambasadei Rusiei de la Kiev este un adevărat vandalism. Aşa arată celebrele valori europene”.

De asemenea, Moscova a îndemnat ONU să adopte o rezoluţie de condamnare a „acţiunilor provocatoare” care vizează ambasada rusă din Kiev, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut ajutor din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, l-a asigurat pe Lavrov că va încerca să soluţioneze această situaţie.

La rândul său, Departamentul de Stat american a condamnat aceste incidente, îndemnând autorităţile ucrainene să asigure securitatea reprezentanţei ruse, relatează RIA Novosti.

Protestele au izbucnit după ce insurgenţi din estul Ucrainei au doborât, sâmbătă dimineaţă, un avion de transport militar ucrainean în zona oraşului Lugansk, omorând peste 49 de persoane.
Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here