PROTESTE: Mercenarii vor să dărâme Complexul Energetic Oltenia!

2592

Sute de angajați ai CE Oltenia au protestat în fața Prefecturii Gorj, ieri, venind din toate sucursalele companiei. Liderii celor patru federații sindicale reprezentative și șefi de organizații sindicale, Dumitru Pîrvulescu, Gabriel Căldărușe, Adrian Marciuc, Nicolae Bădița, Paul Constantinescu, Gelă Ionescu, Constantin Crețan, dar și Nicu Bunoaica și Manu Tomescu, au fost prezenți în Piață, în fața Prefecturii Gorj.

La protestele generate de neaplicarea legii pensionării anticipate, 197/2021, au participat câteva sute de angajați ai companiei care au cerut demisiile, pe rând, Guvernului, șefului Consiliului Concurenței – Bogdan Chirițoiu, ministrului Vîlceanu și au scandat împotriva multinaționalelor.
Guvernanții, „executanți ai intereselor din afara țării, cei care sprijină interesele politice ale Europei și interesele comerciale ale multinaționalelor”, au fost numiți ,,mercenari” de către cei din Piață.

,,Ne vor sărăciți, băgați în case, să nu ripostăm! Vor să dărâme CEO”
Protestatarii au strigat „Nu cedăm!”, în timp ce liderii sindicali au cerut demisii: „Mercenarii vor să dărâme CEO, sunt bani, există această posibilitate prin care să ieșim la pensie, muncim în condiții speciale! Cerem guvernanților să vină cu soluția condițiilor speciale și pensionarea la 52 de ani! Unitate!”, a strigat Gabriel Căldărușe, unul dintre reprezentanții Federației Univers. Dumitru Pîrvulescu, liderul FNME, a declarat în Piață că actuala putere, care cântă în strună Bruxelles-ului, vrea o populație din ce în ce mai vulnerabilă și mai ușor de condus: „Ne vor din ce în ce mai sărăciți, băgați în case și cu dihonia între noi. Noi trebuie să fim uniți, și cei care pleacă la pensie, și cei care rămân. Nu cedăm, unitate!” Sindicaliștii, despre Chirițoiu: „Acest individ câștigă mii de euro și-și permită să spună că CEO trebuie închis. E tupeu și nesimțire! DEMISIA!”
Petre Mămăligă, de la Jilț Nord, i-a cerut lui Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, să-și dea demisia. Și asta după ce Chirițoiu a declarat că facturile umflate la energie sunt din cauza energiei pe cărbune: „Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi cel puţin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în acești 4-5 ani o să vedem prețuri mari la electricitate”, a spus Chiriţoiu.

,,Ce faceți, nemernicilor?”
La protest au venit și sindicaliștii de la Hunedoara, Ișalnița, Turceni, Rovinari și din carierele miniere.
Constantin Mitrescu, lider Energia Rovinari: „În patru ani vom rămâne trei mii și ceva. Ce faceți, nemernicilor? Ne închideți și nu ne dați nici legea?! Sunt convins că până la urmă vor aplica legea pentru că ar trebui să știe că funcțiile sunt trecătoare și se vor întâlni apoi pe aici… cu noi”.
Constantin Mitrescu a declarat în Piață că o mână de oameni, referindu-se la Nicu Bunoaica, Manu Tomescu, Vasile Tivig, Constantin Crețan, Lulu Păuna și alți câțiva colegi de-ai lor, au stat zi de zi în centrul orașului, timp de șase luni, pentru ca legea 197/2021 a condițiilor speciale, să existe. ,,Trebuie să le mulțumim celor care au crezut în legea asta, deși chiar și eu m-am îndoit, o mână de oameni, și au protestat zi de zi, timp de șase luni, aici în Piața Prefecturii. Unitate!”.

,,Decizia e deja luată”
Manu Tomescu a declarat în Piață că legea pensionării anticipate trebuie să se aplice așa cum a fost promulgată și intrată în vigoare.
El i-a invitat la microfon pe cei care au protestat în prima jumătate a acestui an.
Nicu Bunoaica nu a urcat pe pavimentul Prefecturii Gorj, dar a fost invitat să ia cuvântul: „Vă mulțumesc că ați venit, dar trebuie să vă întreb: de ce nu ați venit lângă noi, când eram doar 30 de oameni?… Așa cum sunteți astăzi, să fiți întotdeauna! Unitate!”. Printre altele, Nicu Bunoaica a spus că liberalii vor aplica legea, decizia fiind deja luată, iar protestele de azi ar fi „o spălare de imagine a celorlalți lideri de sindicat”, prezenți în Piață și conducând protestele.

Au strâns bani pentru un copil grav bolnav
Protestele de ieri ale angajaților CEO s-au încheiat cu donații făcute de sutele de mineri și energeticieni, chiar în Piață, pentru un copil grav bolnav care are nevoie de ajutor.
La acțiunile de marți au venit sindicaliști din toate unitățile CEO, inclusiv din Dolj, dar și cei din Hunedoara.
De asemenea, protestele au fost filmate de unul dintre angajații CEO, Daniel Dănilă, cel care a fost și la protestele din prima jumătate a acestui an, alături de Bunoaica, Tomescu, Tivig, Crețan, Păuna și alți colegi de-ai lor.

Proteste la Craiova
Proteste au avut loc și la Craiova, începând cu ziua de luni. Unul dintre liderii termocentralelor din Dolj, Nicușor Văduva, a cerut demisiile actualilor guvernanți, spunând că legea 197/2021 trebuie să fie pusă în aplicare în spiritul și litera ei: ,,Suntem atât de bulversați de tot ceea ce spune clasa politică, care se opune și blochează această lege care este menită să oprească genocidul social la care sunt supuși minerii și energeticienii. În momentul în care energia pe cărbune dispare, noi vom fi șomeri. Spiritul acestei legi date este oprirea genocidului social, mulți avem 56, 58 de ani și multe afecțiuni căpătate din cauza condițiilor de muncă, care se produce în fiecare zi în care această lege nu e respectată. În litera ei, legea arată clar că cei care au lucrat în termocentralele pe cărbune și în carierele miniere și au 25 de ani de contributivitate, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani. (…) Unitate!”.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here