Angajații din HoReCa vor protesta, miercuri, între orele 17.00-18.00, în fața restaurantelor și a teraselor unde lucrează, pentru a trage un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie.
„Ignoranța autorităților este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria HoReCa, participă la protestul de miercuri, 19 august, pentru a trage împreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane ce lucrează în această industrie”, au transmis reprezentanții HoReCa.
Astfel, angajații HoReCa vor întrerupe astăzi vânzarea și se vor poziționa în fața restaurantelor și a teraselor cu pancarte, protestul urmând să respecte normele de prevenire a răspândirii Covid-19.
De asemenea, Organizația Patronală HORA a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în legătură cu situația din acest domeniu.
Documentul precizează că redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate. „Putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările. Așa cum s-a putut observa, creșterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanțelor din zonele turistice”, au mai precizat proprietarii și operatorii din HoReCa. Aceștia solicită Guvernului redeschiderea „în cel mai scurt timp” a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19, asigurarea distanțării fizice prin menținerea unui mese libere între două mese ocupate, evitarea aglomerărilor de persoane la ghișee și grupuri sanitare și purtarea obligatorie a măștii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieșirea din restaurant.
De asemenea, reprezentanții HoReCa au mai precizat că vor asigura dispozitive și substanțe virulicide necesare dezinfectării mâinilor clienților, că vor informa clienții asupra regulilor de igienă și distanțare fizică, precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul, și că va fi asigurată curățarea și dezinfectarea cu substanțe bactericide și virulicide a spațiilor/suprafețelor unde au acces clienții și a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei.
Aceștia au cerut și eliminarea obligativității purtării mănușilor de către personalul de servire în interiorul restaurantului, precizând că ei consideră că este mult mai eficientă spălarea frecventă și directă a mâinilor. Tot ei mai cer Guvernului eliminarea impozitului specific pentru anul 2021, reglementarea bacșișului din industrie ca venit din alte surse, fără plată CASS, clasificarea grupurilor de firme afiliate ca parte a IMM-urilor, dacă nu îndeplinesc condiții de întreprinderi mari și focusarea controalelor făcute de către instituțiile statului pe respectarea reglementărilor privind răspândirea virusului SARS-CoV-2.
I.IRINOIU